Verdrag van Münster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Verdrag van Münster van 24 oktober 1648 was een verdrag tussen enerzijds Frankrijk met regent kardinaal Jules Mazarin voor de minderjarige Lodewijk XIV van Frankrijk, plus zijn bondgenoten, en anderzijds het Heilige Roomse Rijk van Ferdinand III en zijn partners. Dit verdrag moet niet verward worden met het half jaar eerder getekende Vrede van Münster, die de Tachtigjarige Oorlog tussen Spanje en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden beëindigde.

Het Verdrag en de Vrede van Münster waren onderdeel van de Vrede van Westfalen, die de Dertigjarige Oorlog (1618–1648) en de Tachtigjarige Oorlog beëindigde.

Door dit verdrag van Münster kreeg Frankrijk belangrijke rechten en gebiedsuitbreiding in Elzas en Lotharingen, waarover later nog veel te doen zou zijn. Mede door dit verdrag bleef Frankrijk de belangrijkste grootmacht op het Europese continent tot aan de stichting van het Duitse Keizerrijk in de 19de eeuw. Het Verdrag van Osnabrück (1648), dat de vrede sloot tussen het Zweedse rijk en het Heilige Roomse Rijk, en ook onderdeel uitmaakt van de Vrede van Westfalen, had overigens een grote overlap met het Verdrag van Münster.