Verene Shepherd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verene Shepherd
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Verene A. Shepherd
Geboortedatum 1950
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Sociale geschiedenis

Verene A. Shepherd (1950) is een Jamaicaans sociaal historica en hoogleraar die als voorzitter van de "Working Group of Experts on People of African Descent" van de OHCHR bekend werd door haar stellingname tegen de Zwarte Piet-traditie in Nederland.

Werk[bewerken]

Shepherd schreef haar proefschrift aan de Universiteit van Cambridge. Haar onderzoeksgebied richt zich op de Jamaicaanse economische geschiedenis in de periode van de slavernij, alsook op vrouwengeschiedenis in het Caribisch gebied. Zij presenteert een Jamaicaans radioprogramma, Talking History. Shepherd is hoogleraar sociale geschiedenis aan de University of the West Indies in Kingston.

Namens de Jamaicaanse regering is zij betrokken bij de claims die veertien Caribische landen tegen Groot-Brittannië, Nederland en Frankrijk hebben ingediend, waarbij enkele honderden miljarden euro's als herstelbetaling worden geëist vanwege de slavenhandel waarbij deze landen twee eeuwen geleden betrokken waren.[1]

Shepherd is een van de 72 externe deskundigen met een mandaat van het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights, OHCHR) en voorzitter van de Working Group of Experts on People of African Descent.[2] Deze deskundigen spreken niet rechtstreeks namens de VN, maar mogen binnen hun specialisatie wel onderzoek doen namens de VN.[3][4] In het kader van deze functie drong zij in september 2013 aan op nader onderzoek naar vermeend racisme binnen de wetten van de Verenigde Staten, nadat buurtwacht George Zimmerman was vrijgesproken, die de zwarte tiener Trayvon Martin had doodgeschoten.[5]

In oktober 2013 kwam zij in België en Nederland in de publiciteit doordat zij de figuur van Zwarte Piet als racistisch bestempelde en vroeg om een einde aan de Sinterklaas-traditie te maken 'omdat één kerstman genoeg is'.[6] Ze noemde het feest een terugkeer naar de slavernij in de 21e eeuw.[7][8][9] Dit wekte beroering in de traditionele en de sociale media.[10][11] In juni 2014 bezocht zij als lid van de VN Commissie ‘Mensen van Afrikaanse afkomst’ Nederland. Deze commissie deed onderzoek naar rassendiscriminatie in dit land[12].

Publicaties[bewerken]

  • Livestock, Sugar and Slavery: Contested Terrain in Colonial Jamaica. 2009
  • I Want to Disturb My Neighbour. 2007.
  • Maharani’s Misery: Narratives of a Passage from India to the Caribbean. 2002.
  • Engendering History: Caribbean Women in Historical Perspectives. 1998.
  • Transients to Settlers: East Indians in Jamaica in the Late 19th and Early 20th Century. 1991.

Prijzen[bewerken]

  • Dubois-Mandela-Rodney Fellow, Universiteit van Michigan[13]
  • Jamaica National Heritage Trust Award
  • Distinguished African Award, Florida International University[14]

Externe links[bewerken]

  • (en) Verene Shepherd op de website van de University of the West Indies
  • (en) Verene Shepherd op de website van het hoge commissariaat van de Verenigde Naties voor de vluchtelingen