Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De VVAB houdt kantoor in het Aalsmeerder Veerhuis uit 1634 aan de Sloterkade.

De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) werd opgericht op 6 maart 1975 door Geurt Brinkgreve (1917-2005), een van de grote monumentenredders van de jaren zestig en zeventig.

In deze vereniging gingen twee voorgangers met een beperkter doelstelling samen: de Vrienden van Diogenes, een steunvereniging voor de restaurerende instelling Stichting Diogenes, en Levend Monument, die de belangen van monumenteneigenaren in Amsterdam behartigde.

1975 was een belangrijk jaar voor de Amsterdamse Binnenstad, het was het Europese Monumentenjaar en in dat jaar vierde de stad haar 700e verjaardag (27 oktober 1275 - 27 oktober 1975). Uit de kringen die zich hadden ingezet voor behoud van het Huis de Pinto en voor het behoud van de Jordaan als karakteristieke woonbuurt, ontstond het idee voor oprichting van de vereniging ter verdediging van de historische binnenstad.

De VVAB geeft zesmaal per jaar het tijdschrift Binnenstad uit met opinies en nieuws. Voorts zijn er diverse publicaties uitgegeven, waaronder het standaardwerk Bouwen in Amsterdam door Henk Zantkuijl. Verder worden er regelmatig excursies en lezingen georganiseerd.

Voortgekomen uit de VVAB is de Vereniging Vrienden van Amsterdamse Gevelstenen. Een ander initiatief was het Amsterdams Kroonlantaarn Comité, dat ijverde voor de terugkeer van de authentiek Amsterdamse Kroonlantaarn in de binnenstad.

Geurt Brinkgreve werd opgevolgd door Walther Schoonenberg (1957). Hij was vanaf 1999 bestuurslid, onder meer voorzitter, van de vereniging en is vanaf 2011 betaald secretaris van de vereniging.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]