Verfstripper

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Verfstripper

Een verfstripper is gereedschap waarmee verf of lak op een ondergrond verhit kan worden door middel van hete lucht en er daardoor gemakkelijk afgekrabd kan worden. Ze worden ook toegepast voor het droogblazen van vochtige ondergronden, het ontdooien van bevroren leidingen, het laten krimpen van krimpkous en dergelijke.

Elektrische uitvoering[bewerken]

Over het algemeen wordt een elektrisch apparaat bedoeld, een heteluchtpistool, waarvan de werking vergelijkbaar is met een haardroger, maar waarbij de uitgeblazen lucht een veel hogere temperatuur heeft. De uitgeblazen lucht heeft meestal een temperatuur die ligt tussen 550 en 750°C. Er zijn ook apparaten die lucht van een nog hogere temperatuur uitblazen. In het apparaat zit een ventilator, aangedreven door een elektromotor en een spiraal gewikkeld om een vuurvaste vorm in de uitblaasopening. Deze spiraal heeft een lage elektrische weerstand en wordt heet als er een elektrische stroom doorheen geleid wordt, waardoor de erlangs geblazen lucht verhit wordt. Door de schakelaar aan het handvat ingedrukt te houden werkt het apparaat. Deze stand kan ook geblokkeerd worden door een tweede knopje aan de zijkant van het handvat in te drukken, zodat de schakelaar niet constant met de vinger ingedrukt hoeft te blijven.

Op gas[bewerken]

Primus verfbrander
Karweibrander.

Een andere manier om de verf te verhitten is door middel van een vlam van een hobbybrander of speciale verfbrander. De hobbybrander heeft een wegwerp gasflesje en mag niet op de kop gehouden worden. De verfbrander is met een gasslang aangesloten op een karwei gasflesje. Doordat de brander met een slang is aangesloten kan de vlam in elke gewenste richting gehouden worden.

Door de hitte wordt de verf zachter, en is met een verfkrabber van de ondergrond te krabben. Doordat hierbij de ondergrond erg heet kan worden kan deze snel zwart blakeren. Hierdoor kan brand ontstaan. Ook dient glas en andere vullingen in kozijnen en ramen tegen de hitte afgeschermd te worden om breuk te voorkomen.