Verhuisdoos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een typische verhuisdoos. Let op de handvatten en het eenvoudig sluitbare deksel

Een verhuisdoos is een doos bedoeld om spullen te vervoeren bij een verhuizing. Een verhuisdoos moet stevig zijn en bij voorkeur bestaan uit dubbelgeplakt golfkarton. Enkelzijdig golfkarton is niet geschikt voor verhuisdozen omdat het doorgaans te zwak is. Een standaard maat voor verhuisdozen is 485 x 325 x 380mm (L × B × H).

Een verhuisdoos heeft aan weerszijden twee insnijdingen die dienen als handvatten waarmee de verhuisdoos kan worden opgetild. Bij de meeste betere verhuisdozen zijn deze handgrepen verstevigd met een verstevigingstape. De versterkingstape is vaak aangebracht tussen de buitenste papierbaan en de golf. Dit is de zogenaamde Sesame® tape. In sommige verhuisdozen is een rode band aan de binnenkant van de doos aangebracht. Deze geeft de maximale vulhoogte aan.

De Amerikaanse vouwdoos moet aan de onderkant voorzien worden van tape om er voor te zorgen dat de inhoud er aan de onderzijde niet uitvalt wanneer de doos wordt opgetild. Daarnaast bestaat ook nog de doos met "autolock"-bodem. Deze doos sluit zich aan de onderzijde door de vouwbeweging die men moet maken om de doos bruikbaar te maken.

Naast de gebruikelijke verhuisdoos zijn er ook dozen bestemd voor specifieke voorwerpen, zoals boekendozen, garderobedozen en archiefdozen.

Stevige verhuisdozen dragen bij tot een geslaagde verhuizing. Zij zorgen ervoor dat de inboedel veilig op het nieuwe adres aankomt. Professionele verhuizers maken alleen gebruik van dubbelgolfs-verhuisdozen.