Verhuisdoos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een typische verhuisdoos. Let op de handvatten en het eenvoudig sluitbare deksel

Een verhuisdoos is een doos bedoeld om spullen te vervoeren bij een verhuizing. Een verhuisdoos moet stevig zijn en bij voorkeur bestaan uit dubbelgeplakt golfkarton. Enkelzijdig golfkarton is niet geschikt voor verhuisdozen omdat het doorgaans te zwak is. Een standaard maat voor verhuisdozen is 485 x 325 x 380mm (L × B × H) met een inhoud van 60 liter, hoewel er allerlei verhuisdozen zijn met een soortgelijke maat zoals 475 x 320 x 350mm met een inhoud van 50 liter. Op de zijkanten van de doos wordt een etiket geplakt waarop staat wat erin zit en naar welke kamer het moet, zodat de verhuizers bij het uitladen op het nieuwe adres precies weten in welk vertrek de doos moet worden neergezet.

Goed verdeeld kan er maximaal 25 kg in een verhuisdoos, zonder dat deze kapot gaat. Er zijn speciale lage verhuisdozen voor zware objecten zoals groot zwaar servies, zoals zware borden. Een verhuisdoos kan ook ingesneden worden tot de gewenste hoogte, als deze erg zwaar is, een speciale techniek, waarbij de bovenkant wel dichtgeplakt moet worden. Verhuisdozen die niet helemaal vol zijn kunnen opgevuld worden met bijvoorbeeld proppen kranten en stukken karton, piepschuim, flo-pack (al dan niet biologisch afbreekbare stukjes schuim) of bubbelplastic, zodat de dozen niet inzakken en de inhoud niet verschuift tijdens het transport. Als iets erg breekbaar is kan het ingepakt worden in bubbelplastic of iets soortgelijks en kan er een laag met stukjes schuim op de bodem aangebracht worden met desnoods een extra kartonnen bodem, zodat bij neerzetten van de doos of zelfs bij het laten vallen van de doos de inhoud heel blijft.

Een verhuisdoos heeft aan weerszijden twee insnijdingen die dienen als handvatten waarmee de verhuisdoos kan worden opgetild. Bij de meeste betere verhuisdozen zijn deze handgrepen verstevigd met een verstevigingstape. De versterkingstape is vaak aangebracht tussen de buitenste papierbaan en de golf. In sommige verhuisdozen is een rode band aan de binnenkant van de doos aangebracht. Deze geeft de maximale vulhoogte aan.

De Amerikaanse vouwdoos moet aan de onderkant voorzien worden van tape om er voor te zorgen dat de inhoud er aan de onderzijde niet uitvalt wanneer de doos wordt opgetild. Daarnaast bestaat ook nog de doos met "autolock"-bodem. Deze doos sluit zich aan de onderzijde door de vouwbeweging die men moet maken om de doos bruikbaar te maken.

Naast de gebruikelijke verhuisdoos zijn er ook dozen bestemd voor specifieke voorwerpen, zoals boekendozen, garderobedozen en archiefdozen.

Stevige verhuisdozen dragen bij tot een geslaagde verhuizing. Zij zorgen ervoor dat de inboedel veilig op het nieuwe adres aankomt. Professionele verhuizers maken alleen gebruik van dubbelgolfs-verhuisdozen.