Verkenner (kabinetsformatie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Verkenner (politiek))
Verkenners Annemarie Jorritsma (r) en Kajsa Ollongren (m) ontvangen hun opdracht van Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib (l) tijdens de kabinetsformatie van 2021-'22.

De verkenner is een functie in de beginfase van een kabinetsformatie in Nederland, die de coalitiemogelijkheden onderzoekt. In 2012, toen het initiatief voor de kabinetsformatie overging van de Koning naar de Tweede Kamer, werd de rol van de verkenner geïntroduceerd.[1]

De primaire taak is het peilen van politieke partijen over hun voorkeuren en mogelijkheden voor coalitievorming. De verkenner spreekt met fractievoorzitters om een beeld te vormen van het politieke landschap. Vervolgens rapporteert de verkenner aan de Tweede Kamer met aanbevelingen over de mogelijke coalitie met de meeste kans van slagen. De verkenner wordt aangewezen door de voorzitter van de Tweede Kamer, vaak na consultatie met de fractievoorzitters of door de Tweede Kamer. De rol van de verkenner kwam voort uit de behoefte aan meer transparantie en democratische controle over het formatieproces. Voor 2012 werd deze rol vervuld door de koning(in) en/of informateur.

Lijst[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van Nederlandse (in)formateurs en verkenners voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]