Veskimetsa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Veskimetsa
Wijk van Tallinn
Tallinn veskimetsa asum.png
Kerngegevens
Gemeente Tallinn
Coördinaten 59° 25′ NB, 24° 40′ OL
Oppervlakte 1,40 km²  
Inwoners (2017) 16
(11 inw./km²)

Veskimetsa is een subdistrict of wijk (Estisch: asum) binnen het stadsdistrict Haabersti in Tallinn, de hoofdstad van Estland. De wijk telde 16 inwoners op 1 januari 2017.[1] De naam betekent ‘Molenwoud’. Het grootste deel van de wijk wordt in beslag genomen door de dierentuin van Tallinn.

Voorzieningen[bewerken]

De wijk grenst, vanaf het noordwesten met de wijzers van de klok mee, aan de wijken Haabersti, Mustjõe, Kadaka en Väike-Õismäe.

De dierentuin (Estisch: Tallinna loomaaed) is de enige dierentuin in heel Estland. Hij werd gesticht in 1937, maar ging pas officieel open in 1939. In 1940 kwam hij onder het beheer van de gemeente Tallinn en die is nog steeds de eigenaar. In 1983 werd de dierentuin verplaatst naar een afgedankte legerbasis in Veskimetsa ter grootte van 87 hectare.

De dierentuin is vooral gespecialiseerd in geiten en argali’s. Hij is ook goed gesorteerd in roofvogels, uilen en kraanvogels.

Behalve de dierentuin heeft Veskimetsa ook een manege, Veskimetsa Ratsakeskus. Het resterende deel van de wijk is natuurgebied.

Vervoer[bewerken]

De weg Paldiski maantee vormt de grens tussen de wijken Veskimetsa en Haabersti. De trolleybuslijnen 6 en 7 rijden over deze weg. Lijn 6 gaat van de wijk Väike-Õismäe naar het warenhuis Kaubamaja in het centrum van Tallinn en lijn 7 van Väike-Õismäe naar het Baltische Station.

Over de weg rijden ook een aantal bussen.

Foto’s[bewerken]

Externe links[bewerken]