Mustjõe (Tallinn)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mustjõe
Wijk van Tallinn
Kerngegevens
Gemeente Tallinn
Coördinaten 59° 26′ NB, 24° 41′ OL
Oppervlakte 1,79 km²  
Inwoners
(2020)
3.341

Mustjõe is een subdistrict of wijk (Estisch: asum) binnen het stadsdistrict Haabersti in Tallinn, de hoofdstad van Estland. De wijk telde 3.341 inwoners op 1 januari 2020.[1]

De wijk ontleent haar naam aan de beek Mustjõgi (‘Zwarte stroom’), die in deze wijk in zee uitmondt. De Baltische Duitsers noemden de wijk Schwarzenbeck.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De wijk ligt aan de Baai van Kopli, die deel uitmaakt van de Baai van Tallinn. Verder grenst ze (vanaf het noorden met de wijzers van de klok mee) aan de wijken Merimetsa, Lilleküla, Veskimetsa en Haabersti.

Bijzonderheden[bewerken | brontekst bewerken]

Mustjõe bestaat voor het grootste deel uit vrijstaande huizen, doorgaans gebouwd na 1970, en met veel groen ertussen. Er zijn ook enkele bedrijven gevestigd, voornamelijk langs de Paldiski maantee, de grote doorgaande weg die door de wijk loopt. Verder is er een middelbare school, het Tallinna Mustjõe Gümnaasium. Het gebied tussen de Paldiski maantee en de Baai van Kopli is grotendeels onbebouwd.

Enkele buslijnen komen door Mustjõe. Daaronder zijn de voormalige trolleybuslijnen 6 en 7, sinds 2016 de buslijnen 42 en 43, die over de Paldiski maantee lopen.

Langs de Baai van Kopli loopt een voetpad annex fietspad, dat gedeeltelijk bestaat uit een houten vlonder op pijlers. Het pad verbindt het Ests openluchtmuseum in Rocca al Mare met het strand Stroomi in de wijk Pelguranna.

Foto’s[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Mustjõe van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.