Victor Tesch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Victor Jean-Baptiste Tesch (Messancy, 10 maart 1812 - aldaar, 16 juni 1892) was een Belgisch liberaal politicus en minister.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Hij was de zoon van Frédéric Tesch, doctor in rechten en notaris, en van Céline Nothomb. Hierdoor was hij een neef van politici Jean-Baptiste Nothomb en Alphonse Nothomb.

Nadat Tesch rechten studeerde aan de Universiteit van Luik, vestigde hij zich als advocaat in Aarlen. In 1837 werd hij verkozen tot gemeenteraadslid van de stad en in 1838 werd hij provincieraadslid van de provincie Luxemburg. Van 1846 tot 1847 was hij ondervoorzitter van de provincieraad en daarvoor was hij er de secretaris van.

Tesch werd eveneens de eigenaar en hoofdredacteur van de krant L'Echo du Luxembourg en steunde in zijn krant de unionistische regering van zijn neef Jean-Baptiste Nothomb, die van 1841 tot 1845 België bestuurde. Zo verdedigde hij onder meer de schoolwet van 1842.

Rond 1848 evolueerde hij van een unionistisch voorstander naar een liberaal politicus. Nadat zijn neef Jean-Baptiste, die na zijn premierschap tot ambassadeur in Berlijn was benoemd, wegens de wet van onverenigbaarheden zijn parlementair mandaat moest neerleggen, werd Tesch in zijn opvolging op 13 juni 1848 verkozen tot lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers voor het arrondissement Aarlen. Hij zou er blijven zetelen tot aan zijn dood 44 jaar later. Hij overleed twee dagen na zijn herverkiezing van 14 juni 1892; Alphonse Nothomb werd verkozen om hem op te volgen.

Tesch was een actief parlementslid en in 1850 werd hij in opvolging van François-Philippe de Haussy benoemd tot minister van Justitie in de regering-Rogier I, wat hij bleef tot in oktober 1852. Van november 1857 tot november 1865 was hij nogmaals minister van Justitie in de regering-Rogier II. Na zijn ontslag als minister werd hij benoemd tot minister van Staat en ontving hij het grootkruis in de Leopoldsorde.

Na zijn ministerschap begon Tesch actiever te worden in de financiële wereld. Zo was hij van 1877 tot aan zijn overlijden voorzitter van de Generale Maatschappij van België.

Door zijn zakencompetenties en juridische talenten stond hij eveneens in hoog aanzien van de Belgische koninklijke familie.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
François de Haussy
Minister van Justitie
1850-1852
Opvolger:
Charles Faider
Voorganger:
Alphonse Nothomb
Minister van Justitie
1857-1865
Opvolger:
Jules Bara