François Laurent

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

François Laurent (8 juli 1810 - Gent, 11 februari 1887) was een Luxemburgs historicus en jurist.

Levensloop[bewerken]

François Laurent was de zoon van een pruikenmaker in Luxemburg. Hij studeerde in de Rijksuniversiteit Leuven en in Luik waar hij promoveerde in de rechten. Hij was van 1832 tot 1834 advocaat in Luxemburg. In 1834 wordt hij hoofd van de afdeling voor wetgeving in het departement van Justitie te Brussel. In 1836 werd hij hoogleraar in de rechten te Gent. Zijn hoofdwerk schreef hij in de grootste tijd van de liberale kabinetten: de achttien delen van zijn Études sur l'histoire de l'humanité verschenen van 1850 tot 1870. Zij werden onmiddellijk gevolgd door de 32 delen van zijn Principes de droit civil (1869-1879).

Laurent had tevens een gedurfd ontwerp gemaakt voor een nieuw burgerlijk wetboek. Laurent geldt als het boegbeeld van de 19e-eeuwse Franstalige bourgeoisie. Hij bestreed het opkomende socialisme en was een hevig antiklerikaal. Volgens hem moest de verlichte en liberale staat de Kerk vernederen en bedwingen. De toekomst van de religie was in zijn ogen een vrijzinnig, ondogmatisch christendom van protestantse kleur. Als groot aanhanger van het vooruitgangsoptimisme geloofde hij in de maakbaarheid van de mens. Het is tegen deze achtergrond dat zijn inspanningen voor de volksopvoeding geplaatst moeten worden. Zo verdedigde hij tijdens zijn periode als Gents gemeenteraadslid (1864-1872) het stadsonderwijs. Daarnaast publiceerde hij heel wat teksten waarin hij pleitte voor maatregelen als de invoering van een verlengde leerplicht en een aansluitend verbod op kinder- en jongerenarbeid. Deze maatregelen zouden echter pas aan het begin van de twintigste eeuw werkelijkheid worden.

Op 11 februari 1887 stierf François Laurent. Hij werd bijgezet in de grafkelder bij zijn vriend Gustave Callier.

In Gent staat een standbeeld van Laurent op het François Laurentplein dat ontworpen werd door Jules Van Biesbroeck. Het standbeeld toont Laurent, rechts geflankeerd door de filosofie en het onderwijs, links door de mensenrechten en de rechtsgeleerdheid. Op de rugzijde van het beeld staan de titels van de voornaamste publicaties van Laurent. Vlakbij overwelft het François Laurentplein de Nederschelde.

Zie ook[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Bart D'HONDT, Van Andriesschool tot Zondernaamstraat. Gids door 150 jaar liberaal leven te Gent, Gent, Liberaal Archief / Snoeck, 2014, pp. 117-119

Externe link[bewerken]