Vierambachtspolder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vierambachtspolder
Polder in Nederland
Hoekwater polderkaart - Vierambachtspolder.PNG
Locatie op de polderkaart van W.H. Hoekwater uit 1901
Locatie
Provincie Zuid-Holland
Coördinaten 52°9'52,81"NB, 4°40'32,56"OL
Oppervlakte 1.770 hectare ha  
Portaal  Portaalicoon   Nederland

De Vierambachtspolder is een grote polder in de Nederlandse provincie Zuid-Holland.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De Vierambachtspolder, ook Polder Vierambacht genoemd, is gelegen ten noorden van Alphen aan den Rijn, grotendeels in de gemeente Kaag en Braassem. De polder ligt tussen Alphen aan den Rijn en de dorpen Woubrugge, Rijnsaterwoude en Ter Aar en wordt in noord-zuid-richting doorsneden door de N207. Midden in de polder kruist deze weg de Kruisweg. Op die plaats staat een monument ter herinnering aan het voormalige dorp Jacobswoude.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De in West-Nederland door vervening ontstane plassen werden later vaak weer drooggelegd met behulp van molens. Voor de vervening was het zuidelijk deel van wat nu de Vierambachtspolder is deel van Oudshoorn (polder).

De huidige polder is ontstaan in door het samenvoegen van negen omliggende polders. Deze polders waren verdeeld over vier ambachtsheerlijkheden. In 1732 verzochten de ambachtsbesturen van deze heerlijkheden, Esselijkerwoude, Ter Aar, Oudshoorn en Rijnsaterwoude, aan de Staten van Holland om goedkeuring tot de droogmaking en bedijking van het waterschapsgebied Vierambacht. Vandaar de naam "Vierambachtspolder". In 1739 is door middel van elf windwatermolens begonnen met het droogmalen van de polder. Een gesloten ringdijk werd om de gehele polder gelegd. De Ridderbuurt is nog altijd als bovenland (niet ontveend land) in de poder zichtbaar. In 1744 viel de polder droog.

De uiteindelijke verkavelingsrichting werd in 1746 bepaald. Deze verkaveling is waarschijnlijk gebaseerd op de verkaveling die bestond voor de drooglegging en behouden diende te blijven. De kenmerkende vorm van de oude negen polders is nog gedeeltelijk te zien doordat de strokenverkaveling niet in één duidelijk richting ligt maar is aangepast op deze oude polderstructuur[1].

Dijken[bewerken | brontekst bewerken]

De polder is omgeven door ruim 23 kilometer aan dijken, veelal veenkaden. De economische schade voor de Vierambachtspolder zal bij een dijkdoorbraak vanuit de boezem circa 715,2 miljoen euro bedragen[2]. De dijken rond de polder zijn in 2010 getoetst en in de periode daarna tot en met 2017 grootschalig versterkt[3].

Landschappelijke waarde[bewerken | brontekst bewerken]

De Vierambachtspolder is een voorbeeld van een oude droogmakerij en wordt als landschappelijk waardevol beschouwd. De provincie Zuid-Holland heeft daarom de Vierambachtspolder aangemeld voor de Canon van het Nederlandse landschap[4].
Door en langs het gebied lopen diverse wandel- fiets en skeelerroutes.