Vincente Minnelli

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Vincente Minnelli (Chicago, 28 februari 1903Beverly Hills, 25 juli 1986) was een Amerikaans toneel- en filmregisseur, voornamelijk bekend van films als Meet Me in St. Louis en An American in Paris.

Biografie[bewerken]

Geboren als Lester Anthony Minnelli, was hij de zoon van Mina Mary LaLouette Le Beau en Vincent Charles Minnelli, die muzikaal leider van het rondreizende theater Minnelli Brothers' Tent Theater was. Minnelli was zelf ook in het theater te zien, van zijn derde tot zijn achtste, waarna hij naar school ging. In zijn jeugd ontwikkelde hij een talent voor tekenen. Hij ging van school af toen hij zestien jaar oud was. Na zijn schooltijd ging Minnelli voor een korte tijd werken bij een fotostudio, maar ging later werken bij de in Chicago gevestigde bioscoopketen Balaban and Katz als assistent toneelmanager en kostuumontwerper voor de live optredens die aan de filmvertoning voorafgingen. In de jaren dertig werkte hij als kostuum- en decorontwerper bij de New Yorkse Paramountbioscoop. In 1932 ontwierp hij op verzoek van actrice Grace Moore het decor en de kostuums voor de operette Du Barry en een jaar later werd hij aangesteld als de artdirector van de Radio City Music Hall.

Vanaf 1935 was hij als toneelregisseur actief op Broadway, waar hij verscheidene musicals als At Home Abroad, The Show Is On, Ziegfeld Follies en Very Warm for May regisseerde. In de jaren 40 werd Minnelli door MGM-producent Arthur Freed naar Hollywood gehaald. Bij MGM onderging hij eerst een training in filmmaken, door enkele muzieknummers te regisseren in de destijds populaire musicalreeks met Judy Garland en Mickey Rooney in de hoofdrollen. De regie van die films, met onder andere Strike Up the Band (1940) en Babes on Broadway (1942), was in handen van Busby Berkeley. De eerste film die hijzelf regisseerde was Cabin in the Sky (1943), een musical met een geheel zwarte rolverdeling waarin nog veel invloed van het theater zichtbaar is. Tijdens de opnames van Meet Me in St. Louis in 1944 kreeg hij een relatie met hoofdrolspeelster Judy Garland, met wie hij een jaar later in het huwelijk trad. Hun enige dochter Liza zou opgroeien tot een bekend actrice en zangeres. Minnelli en Garland scheidden in 1951.

Minnelli werd bekend door zijn kleurrijke musicals, waarin het verhaal werd uitgebeeld door middel van muzieknummers (en artistieke decors). Een aantal van die films zijn onder andere An American in Paris (1951) The Band Wagon (1953), en Gigi (1958). Minnelli is tweemaal genomineerd voor de Academy Award voor Beste Regisseur, voor An American in Paris en Gigi. Voor de laatste film won hij de prijs. Beide films kregen ook de Academy Award voor Beste Film.

Daarnaast maakte hij ook diverse komische films, zoals Father of the Bride (1950) en Designing Woman (1957), maar ook drama's, zoals Madame Bovary (1949) en The Bad and the Beautiful (1952). Ook regisseerde hij Lust for life (1956), een biopic over het leven van Vincent van Gogh met Kirk Douglas in de hoofdrol.

Vanaf de jaren zestig daalde zijn reputatie licht door een schommelende kwaliteit van zijn werk. Zijn laatste film was A Matter of Time uit 1976. In 1974 publiceerde hij zijn autobiografie, I Remember It Well.

Vincente Minnelli stierf in 1986 op 83-jarige leeftijd aan de gevolgen van de ziekte van Alzheimer.

Filmografie[bewerken]

Externe link[bewerken]