Vincristine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Wikiwerner (overleg | bijdragen) op 21 dec 2019 om 22:21. (+link lijst van essentiële geneesmiddelen, replaced: lijst van essentiële geneesmiddelen → lijst van essentiële geneesmiddelen, kankerkanker (hoofdbetekenis), kanker (hoofdbetekenis) →... met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Vincristine
Chemische structuur
Vincristine
Gebruik
Merknamen Oncovin en andere
Voorschrift/recept ja
Databanken
CAS-nummer 57-22-7
ATC-code L01CA02
PubChem 5978
DrugBank DB00541
Chemische gegevens
Molecuulformule C46H56N4O10
Molmassa 824,958 g/mol
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Vincristine is een cytostaticum, een middel tegen kanker, dat valt onder de groep van anti-mitotische cytostatica. Het middel is onder de merknaam Oncovin® op de markt gebracht.

Anti-mitose houdt in dat het middel de mitose remt tijdens de celkerndeling. Vincristine blokkeert de celdeling door de vorming van microtubuli te blokkeren. Vincristine bindt aan tubuline-dimeren, zodat deze geen microtubuli kunnen vormen. Microtubuli zijn belangrijk bij de deling van de celkern.

Het middel wordt toegediend door middel van een infuus of wordt in één keer toegediend als een bolusinjectie. Combinatie van radiotherapie en vincristine kan zowel het therapeutische als het toxische effect van de behandeling versterken.

Bijwerkingen zijn onder anderen onderdrukking van de werking van het beenmerg, neuropathie, misselijkheid, braken, haaruitval en obstipatie.

De roze maagdenpalm produceert vincristine door biosynthese uitgaande van isopentenyldifosfaat en dimethylallyldifosfaat.[1]

De stof is opgenomen in de lijst van essentiële geneesmiddelen van de WHO.

Externe link

Bronnen

  1. Oncologie, handboek voor verpleegkundigen en andere hulpverleners, A.D. Klaren en C.A. van der Meer, BSL 2004
  2. Zakboekje middelen bij maligne aandoeningen 2005, A. Bakker e.a. , VIKC 2005