Vioolspin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vioolspin
Brown-recluse-2-edit.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse: Arachnida (Spinachtigen)
Orde: Araneae (Spinnen)
Familie: Sicariidae (Vioolspinnen)
Geslacht: Loxosceles
Soort
Loxosceles reclusa
Gertsch & Mulaik, 1940
Verspreidingsgebied van de vioolspin.
Verspreidingsgebied van de vioolspin.
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De vioolspin (Loxosceles reclusa) is een spin uit de familie vioolspinnen (Sicariidae).

De vioolspin is lichtbruin van kleur en wordt ongeveer 1,5 centimeter lang. De naam is te danken aan de donkere, viool-achtige vlek op het rugschild. Hij is erg berucht in de Verenigde Staten, waar de spin voorkomt. Het gif kan soms necrotische wonden veroorzaken waarbij weefsel rond de beet afsterft. Net als de in Nederland en België voorkomende huisspin schuwt de vioolspin de mens niet: de spin komt in de gebieden waar hij voorkomt vaak voor in huizen en hoewel niet agressief, kan hij bijten als hij bv bij het aantrekken van kleding in het nauw komt. Niettemin zijn beten van de 'brown recluse spider' zeldzaam, en leidt een beet zelden tot een wond; arachnologen claimen daarnaast dat wel 80% van de wonden die worden toegeschreven aan de vioolspin eigenlijk andere oorzaken hebben, zoals infecties met stafylokokken, streptokokken en pyoderma gangraenosum.[1] Beten worden bijvoorbeeld ook geregeld gemeld in gebieden waar de spin helemaal niet voorkomt. In een huis in Kansas de VS werden bij systematisch onderzoek meer dan 2000 vioolspinnen gevonden; in de jaren dat er mensen samen met de spinnen woonden was er nooit iemand gebeten.[2][3] Zelfs als er een spin is waargenomen is correcte identificatie daarvan niet iets dat aan een niet-arachnologisch geschoolde dokter kan worden overgelaten.[4][5]

Bij verreweg de meeste wonden die worden toegeschreven aan deze spin is de spin helemaal niet waargenomen en kan de oorzaak dus niet met zekerheid worden vastgesteld.[6][7]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. andere oorzaken van necrotische wonden
  2. Vetter RS, Barger DK. An infestation of 2,055 brown recluse spiders (Araneae: Sicariidae) and no envenomations in a Kansas home: implications for bite diagnoses in nonendemic areas. J Med Entomol. 2002 Nov;39(6):948-51.
  3. nieuwsbericht
  4. Vetter RS, Swanson DL. Of spiders and zebras: publication of inadequately documented loxoscelism case reports. J Am Acad Dermatol. 2007 Jun;56(6):1063-4.
  5. Vetter RS. Arachnids misidentified as brown recluse spiders by medical personnel and other authorities in North America. Toxicon. 2009 Sep 15;54(4):545-7. doi: 10.1016/j.toxicon.2009.04.021. Epub 2009 May 14.
  6. Vetter RS, Cushing PE, Crawford RL, Royce LA. Diagnoses of brown recluse spider bites (loxoscelism) greatly outnumber actual verifications of the spider in four western American states. Toxicon. 2003 Sep 15;42(4):413-8.
  7. Anderson, Phillip, C. 1998. Missouri brown recluse spider: a review and update. Missouri Medicine 95: 318-322.