Vlag van Bladel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De vlag van Bladel

De vlag van Bladel werd op 27 november 1997 door de gemeenteraad aangenomen als de vlag van de Noord-Brabantse gemeente Bladel.[1] De vlag is gebaseerd op het wapen van Bladel en op de vlag van Hoogeloon, Hapert en Casteren, waar de vlag grote overeenkomsten mee heeft.

Omschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De vlag wordt officieel als volgt omschreven:

Broekkepersgewijs verdeeld in zwart, geel, rood, geel, rood, met in het zwart een in geel en wit verticaal gedeelde sleutel met dubbele baard, met een lengte van 9/10 vlaghoogte.[2]

Bij het ontwerpen van de vlag zijn de regels van de banistiek aangehouden. Dit houdt in dat de bovenste helft van het wapen terug te vinden is in de broeking, waarbij de sleutels die oorspronkelijk afkomstig zijn uit het wapen van Bladel en Netersel zijn samengevoegd tot een enkele sleutel met dubbele baard (het deel dat in het slot gaat). De kepers, oorspronkelijk afkomstig uit het wapen van Hoogeloon, Hapert en Casteren zijn in de vlucht geplaatst. De scheiding tussen broeking en vlucht volgt de vorm van de kepers in de kleuren geel, rood geel en rood.

Overeenkomende heraldiek[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende wapens en vlaggen hebben, op historische gronden, overeenkomsten met de vlag van Bladel: