Vlag van Eindhoven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Eindhoven

De vlag van de gemeente Eindhoven is vastgesteld tijdens de vergadering van het College van burgemeester en wethouders op 14 oktober 1927. De kleuren van de vlag zijn rood en wit, wat tevens de kleuren van de gemeente zijn. De vlag wordt in het gemeentebesluit als volgt beschreven:

"Rood-wit (...) aan den stok achtereenvolgens twee verticale banen, waarvan een rood en een wit (...) aansluitend aan de witte baan vijf horizontale banen, afwisselend rood en wit (...)."

Aan de stok zijn twee verticale banen, een rode en een witte, waarbij de rode baan aan de linkerkant staat. Elke baan is een zevende van de breedte van de vlag. De kleuren zijn ontleend aan het gemeentewapen.

Aan de witte baan zijn vijf horizontale banen, van boven naar beneden afwisselend rood en wit. Op de vlag zijn drie rode en twee witte banen. De banen moeten de voormalige gemeenten Woensel, Tongelre, Stratum, Gestel en Blaarthem en Strijp voorstellen. Deze gemeenten vormen samen met Eindhoven sinds 1920 één gemeente.

De vlag is ontworpen door de architect Louis Kooken.

Standaard[bewerken]

Gemeentelijke standaard

Tegelijk met de vlag werd een gemeentelijke standaard ingevoerd. Het raadsbesluit meldt daar over:

"(alsvoor, met) in den bovenhoek van de stok het rood-wit vervangen door het wapen der gemeente (...) het schild [in de vorm van een] vierkant ter lengte en breedte van twee banen."

Het rood-witte gemeentewapen in de broektop onderscheidt de standaard van de gemeentevlag.

Verwante afbeelding[bewerken]