Vlag van 's-Hertogenbosch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van 's-Hertogenbosch
Vlag van Oeteldonk

Gemeenten voeren nog niet zo heel lang een vlag; het voeren van een wapen was meer een gemeengoed. In Noord-Brabant voeren de gemeenten pas sinds de 20e eeuw een vlag. Het grote verschil zit in de symboliek. Een wapen is meer voor het gemeentebestuur, een vlag voor een gehele bevolking in een gebied.

Dit geldt zeker voor de vlag van 's-Hertogenbosch. Toen de nieuwe gemeente in 1996 ontstond, is ook de gemeentevlag aangepast. Bij de raadsvergadering van 23 september 1999 is besloten, dat de vlag van de gemeente veranderd zou moeten worden.

De nieuwe vlag bestaat uit vijf even brede horizontale banen. De kleuren van deze banen zijn rood en wit, drie rode en twee witte banen. De kleuren verwijzen naar het Maasland, het gebied waar de voormalige gemeenten Empel en Meerwijk en Rosmalen toe behoorden. De kleuren van het Maasland zijn ook rood en wit. Het aantal banen heeft betrekking op het aantal voormalige gemeenten, die in de gemeenten zitten, te weten, 's-Hertogenbosch, Empel en Meerwijk, Rosmalen, Engelen en Bokhoven.

De vijf gemeenten komen ook terug in de gele boom in het zwarte kanton dat in de hoek linksboven staat. De hoogte van dit kanton beslaat de helft van de totale hoogte van de vlag. De breedte is een derde van de vlag. De hoogte-breedteverhouding van de vlag is dan ook 2:3.

De gele bosboom, die in het vierkante kanton staat, heeft vijf takken. Ook de takken verwijzen naar de voormalige gemeenten die nu de gemeente 's-Hertogenbosch vormen.

Gedurende carnaval heet 's-Hertogenbosch Oeteldonk. Oeteldonk heeft zijn eigen vlag, een rood-wit-gele driekleur, die in de gemeente zelf wellicht meer populariteit geniet dan de officiële gemeentevlag. Zie hier voor een bespreking.