Vlag van Veldhoven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Veldhoven
(sinds 1988)
Vexillologisch symbool? Vlag van Veldhoven
(1970-1988)

De huidige Vlag van de gemeente Veldhoven is per raadsbesluit van 13 september 1988 officieel vastgsteld als gemeentevlag van Veldhoven. De vlag kan als volgt worden beschreven:

"Blauw, met aan de onder- en bovenzijde een baan bestaande uit 15 blokken van rood en wit; op het midden van de vlag een gestileerde versie van het gemeentewapen in rood en wit."

De horizontale rood-witte blokranden aan de boven en onderzijde zijn afgeleid van de vlag van Noord-Brabant. In het midden staat een gestileerde versie van het gemeentewapen van Veldhoven, dat op de vlag met kroon is afgebeeld; de kleur geel is vervangen door wit en de kleur zwart door rood. Het goud van de kroon is vervangen door rood. Deze vlag werd gepresenteerd tijdens de opening van het nieuwe gemeentehuis op 29 september 1988.

Voorgaande vlag[bewerken]

De oude vlag van Veldhoven dateerde van 9 november 1970, ter correctie op van het besluit van de Hoge Raad van Adel van 10 februari 1969.[1] Deze vlag was geel met in het midden vier zwarte ruiten. Deze vier ruiten symboliseerden de vier oude dorpen van Veldhoven: Oerle, Veldhoven Dorp, Meerveldhoven en Zeelst.

Verwante afbeeldingen[bewerken]