Vlag van Mari El

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De vlag van Mari El bestaat uit een wit vlak met het wapen van Mari El en links een rode decoratieve band. Zowel de vlag als het wapen, waarop rode beer met een schild en een zwaard te zien is, werden in 2011 in gebruik genomen.

Vlag van Mari El

Historische vlaggen[bewerken | brontekst bewerken]

Als Marische ASSR ten tijde van de Sovjet-Unie had het gebied ook een eigen vlag. In 1937 werd er een aangenomen die gebaseerd was op de toenmalige vlag van de Sovjet-Unie; in 1954 kwam een vlag in gebruik die gebaseerd was op de toenmalige vlag van Rusland.

Vlag van de Marische ASSR, 1937-1954
Vlag van de Marische ASSR, 1954-1992

In 1992 nam het parlement van Mari El een nieuwe vlag aan; deze bestond uit drie horizontale banden, waarvan de middelste even breed is als de andere twee banden samen. De vlag bevat een ornament en daaronder de naam van de republiek in cyrillische letters: Марий Эл.

Vlag van Mari El (1992-2006)

In 2006 werd de vlag wederom aangepast: het ornament werd naar het midden verplaatst en de tekst verdween. De dikte van de banden werd aangepast. Op de voorzijde van de vlag staat in de middelste witte band een ornament. Op de achterzijde ontbreekt het ornament. Dit ornament stelt een gestileerde zon voor; dit kan men ook op een aantal vlaggen van andere Russische deelgebieden zien, zoals op de vlag van Chakassië, de vlag van Ingoesjetië, de vlag van Mordovië, de vlag van Oedmoertië en de vlag van Tsjoevasjië. De zon op de vlag van Mari El staat voor leven en eeuwigheid en is (evenals de naam van de republiek) in een donkerder kleur rood afgebeeld dan de onderste band, omdat volgens Mari-legendes het leven uit roodbruine aarde ontstaan zou zijn.

FIAV twosided.png Voorzijde van de vlag van Mari El (2006-2011)
FIAV reverse.png Achterzijde van de vlag van Mari El (2006-2011)