Vliegtuigongeluk op Vliegbasis Ramstein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Herdenkingsmonument van het ongeluk. Op het tablet staan de namen van de slachtoffers.

Op 28 augustus 1988 om 15:44 uur vond een vliegtuigongeluk op Vliegbasis Ramstein plaats tijdens een luchtshow. Een vliegtuig van het Italiaanse aerobatiekteam 'Frecce Tricolori' vloog in op vijf andere vliegtuigen van het team, omdat de piloot van dat vliegtuig te vroeg begon met het afronden van de stunt (doorstoken hart). Drie Aermacchi MB-339PAN-vliegtuigen van de Italiaanse luchtmacht vielen uit de lucht, waarvan één midden in het publiek. De ramp werd aanschouwd door 300.000 mensen, en werd opgenomen door tientallen camera's. In totaal vielen er 70 doden waarvan 67 in het publiek, en waren er honderden mensen zwaargewond door brandwonden.

De vliegbasis heeft na het ongeluk nooit meer een luchtshow georganiseerd. De Duitse metalband Rammstein heeft zichzelf naar dit ongeluk vernoemd en het nummer Rammstein van hun eerste cd Herzeleid is gebaseerd op deze gebeurtenissen.

Gebeurtenissen[bewerken]

vliegfiguur 'het doorstoken hart'

Twee groepen vliegtuigen maakten een vlucht in de vorm van een hart. Het vliegtuig dat het hart moest doorkruisen, vloog echter te snel en te laag, en begon veel te vroeg met aanvliegen. Hierdoor vloog het vliegtuig recht in het groepje vliegtuigen. Hij raakte er uiteindelijk drie. Het vliegtuig stortte neer bij een ijscokraam waar op dat moment veel mensen aanwezig waren. Er brak daar een grote brand uit. Een ander vliegtuig stortte neer bij de landingsbaan, boven op een Black Hawk-reddingshelikopter die daar aanwezig was om te kunnen assisteren in noodsituaties. Tevoren was aangenomen dat deze op een veilige afstand stond. De piloot van de helikopter overleed later aan ernstige brandwonden. De piloot van het vliegtuig kwam om door de harde landing omdat zijn reddingsparachute niet tijdig opende. In totaal kwamen bij het ongeluk 70 mensen om het leven. Onder de doden waren drie van de piloten van de vliegtuigen. Er moesten ongeveer 1.000 mensen naar het ziekenhuis met lichte of zwaardere verwondingen.

Afloop[bewerken]

De slachtoffers van het ongeluk ontvingen financiële compensatie vanwege de gebeurtenissen. Er mochten voortaan geen luchtshows meer gehouden worden in de Bondsrepubliek. Drie jaar later werd dit plan weer van tafel geschoven. Wel werden er meer regels opgesteld:

  • De vliegtuigen moeten minimaal 400 meter van het publiek vliegen. Foto's uit 1987 laten zien dat er helemaal geen hekken waren bij de landingsbanen.
  • Vliegtuigen mogen geen manoeuvres meer maken in de richting van het publiek.
  • Alle stunts moeten eerst goedgekeurd worden.