Naar inhoud springen

Vliethoven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vliethoven gezien over het Damsterdiep

Vliethoven is een tichelborg in de Nederlandse gemeente Eemsdelta. De borg ligt in de Delfzijlse wijk Tuikwerd, op ongeveer 2 kilometer ten noorden van Amsweer aan het Damsterdiep. Het complex, dat bestaat uit een huis en een overtuin met een boomgaard met twee kleine vijvers, is toegankelijk middels een toegangsdam vanaf het Zwet.

De naam Vliethoven komt voor het eerst voor in 1772[1]. Men vermoedt dat Vliethoven gesticht is in de 17e of begin 18e eeuw. Het rijksmonument Vliethoven wordt beschouwd als van algemeen belang. Als argument wordt gegeven, naast de ouderdom, de "goed bewaarde en herkenbare eenheid van huis met overtuin". Ook is dit een van de weinige nog bestaande buitenplaatsen van de vele die ooit aan het Damsterdiep hebben gelegen, een soortgelijke situatie als die langs de Utrechtse Vecht[2]. De borg Vliethoven was verbonden met het Tuikwerder Tichelwerk.

Op het terrein van Vliethoven staat een geriatrisch verpleeghuis met dezelfde naam, dat in de jaren 1970 werd opgericht door de Vereniging Tot Christelijke Liefdadigheid, die eerder ook Groot Bronswijk in Wagenborgen oprichtte en later ook Nieuw Woelwijck stichtte. Vliethoven zal in de komende jaren ingrijpende veranderingen ondergaan. Hierbij wordt een nieuwe bebouwing ontwikkeld die de structuur van de oude buitenplaatsen moet terugbrengen[3].

Het landhuis, de tuin en enkele tuinelementen zijn sinds 2005 een rijksmonument.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]