Iwema-steenhuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Iwema-steenhuis in de winter...
...en in de lente

Het Iwema-steenhuis is het enige nog resterende steenhuis in de provincie Groningen. Het ligt in het dorpje Niebert in het Westerkwartier.

Het steenhuis dateert uit rond 1400. De naam verwijst naar de familie Iwema die er oorspronkelijk woonde. Deze familie hoorde niet tot de Groninger adel, wat wellicht verklaart waarom het steenhuis nooit is uitgegroeid tot een borg.

In de loop van de jaren zijn er meerdere verbouwingen geweest. De meest ingrijpende vond plaats in het begin van de 19e eeuw door de lokale dominee Reinder Damsté, die het steenhuis verbouwde tot boerderij, er grote vensters in plaatste, het steenhuis (voorhuis) verlaagde en het geheel witpleisterde. Het oorspronkelijke steenhuis is nog te herkennen in de vorm van het voorhuis en aan de kloostermoppen die aan binnenzijde van de westelijke muur nog te zien zijn. Deze kloostermoppen maken ook de datering mogelijk. Het steenhuis werd in 1851 gekocht door de familie De Boer. Nazaten daarvan wonen er nog steeds. Zij hebben het huis en de omliggende landerijen verkocht aan het Groninger Landschap. Het huis is niet open voor het publiek.

In de tuin staat de grootste rode beuk van de provincie Groningen.

Museum[bewerken | brontekst bewerken]

Achter het huis is in een schuur molen- en bakkerijmuseum 't Steenhuus gevestigd. Er bevinden zich twee permanente exposities. De ene expositie geeft een beeld van het bakkersberoep, met een winkel en verscheidene gebruiksvoorwerpen uit 1920. De andere expositie richt zich op het huisschildersberoep, met schildersmateriaal van rond 1900. Daarnaast zijn er een meidenkamer en huiskamer, ingericht in de stijl van het begin van de 20e eeuw. Verder wordt er jaarlijks een thematentoonstelling ingericht. Het museum behoort samen met de Nieberter molen en Museum 't Rieuw tot de culturele driehoek Nuis-Niebert.

Andere steenhuizen[bewerken | brontekst bewerken]

Andere steenhuizen (stinsen) staan in Veenwouden (Schierstins) en in het Oost-Friese Bunderhee (Steenhuis Bunderhee).

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Iwemastins van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.