Kleine sneeuwroem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kleine sneeuwroem
Dunkle Sternhyazinthe 2008-3-7a.JPG
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Asparagales
Familie:Asparagaceae (Aspergefamilie)
Geslacht:Chionodoxa
Soort
Chionodoxa sardensis
Barr en Sugden
Bloeiwijze
Bloeiwijze
Afbeeldingen Kleine sneeuwroem op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Kleine sneeuwroem (Chionodoxa sardensis synoniem: Scilla sardensis) is een bolgewas dat behoort tot de aspergefamilie (Asparagaceae). De plant komt in Nederland voor als stinsenplant. Van nature komt de plant voor in Klein-Azië in West-Turkije in Boz-Dagh en Mahmout Dagh bij Izmir in dennenbossen op ongeveer 550 m hoogte op de vochtige noordflanken. De kleine sneeuwroem wordt sinds 1887 gebruikt in siertuinen en parken.

Eigenschappen[bewerken]

De kleine sneeuwroem is een bolgewas, dat 5 – 15 cm hoog wordt. Deze geofyt vormt bollen als overlevingsorgaan. De plant heeft 2 - 3 bladeren, die tot 13,6 cm lang en 1,5 cm breed zijn. De plant bloeit in april. De bloeiwijze is een tros en bestaat uit 4 - 12 bloemen, die aan één kant van de tot 14 cm lange bloeistengel zitten. De iets knikkende bloemen zijn donkerblauw met een klein, bleek of wit hart. De bloemdekbladen zijn 8 – 10 mm lang en 2 – 4 mm breed en zijn 30 - 40% van de lengte met elkaar vergroeid. De stijl is 2 – 3 mm lang. De meeldraden zijn aan de basis afgevlakt en staan dicht bij elkaar in het midden van de bloem.

Literatuur[bewerken]

  • (de) Eckehardt J. Jäger, Friedrich Ebel, Peter Hanelt, Gerd K. Müller (Hrsg.): Rothmaler Exkursionsflora von Deutschland. Band 5: Krautige Zier- und Nutzpflanzen. Spektrum Akademischer Verlag, Berlin Heidelberg 2008, ISBN 978-3-8274-0918-8.