Naar inhoud springen

Sneeuwroem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sneeuwroem
Grote sneeuwroem, voorheen Chionodoxa forbesii, nu Scilla forbesii
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Asparagales
Familie:Asparagaceae (Aspergefamilie)
Onderfamilie:Scilloideae [ APG III ]
Geslacht
Chionodoxa
Boiss. (1844)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Sneeuwroem op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Sneeuwroem (Chionodoxa) is een niet langer onderscheiden geslacht uit de aspergefamilie (Asparagaceae). De soorten die voorheen in dit geslacht werden geplaatst, worden nu in het geslacht Scilla ondergebracht. Chionodoxa wordt daarbinnen door sommigen nog onderscheiden als een sectie of een serie.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De wetenschappelijke naam werd in 1844 gepubliceerd door Pierre Edmond Boissier, voor een geslacht met als enige soort Chionodoxa luciliae.[1] De botanische naam Chionodoxa is afgeleid van het Griekse woord 'chiōn' (χιών) dat sneeuw betekent, en 'doxa' (δόξα) dat mening, opvatting, eer, roem, heerlijkheid, trots of glans betekent.

In het laatste deel van de negentiende eeuw waren er voor West-Europese kwekerijen en plantenhandelaars veel verzamelaars actief in Klein-Azië. Zij hadden er belang bij om de door hen verzamelde soorten onder een nieuwe naam in hun catalogus te vermelden, en het aantal namen in Chionodoxa nam daardoor in die korte periode snel toe. In 1971 publiceerde Franz Speta een review van het geslacht Scilla, waarin hij diverse namen reduceerde tot synoniemen van al eerder geldig gepubliceerde namen, en bovendien alle tot dan toe in het geslacht Chionodoxa opgenomen soorten in het geslacht Scilla onderbracht.[2] Die laatste opvatting heeft sindsdien breder navolging gekregen, onder meer in Kew's Checklist, en sinds 2020 ook in Heukels' Flora van Nederland.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Kenmerkend voor de soorten van dit voormalige geslacht is dat de zes identiek gevormde bloemdekbladen aan de basis buisvormig vergroeid zijn. De bloemen zijn meestal blauw, soms roze of wit. Er zijn twee kringen van elk drie meeldraden die aan de basis bandvormig verbreed zijn, en zo een koker om het vruchtbeginsel vormen.[3]

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Scilla (Asparagaceae) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.