Asparagus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Asparagus
Asperge in bloei
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Asparagales
Familie:Asparagaceae (Aspergefamilie)
Onderfamilie:Asparagoideae
geslacht
Asparagus
L. (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Asparagus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Asparagus is de botanische naam van een geslacht van planten uit de aspergefamilie (Asparagaceae). Het geslacht telt tot driehonderd soorten, allen uit de Oude Wereld. Veel soorten zijn in talloze landen in beide werelddelen geïntroduceerd in gematigde en tropische gebieden.

In Nederland komen twee ondersoorten van Asparagus officinalis voor, namelijk de asperge (subsp. officinalis) en de liggende asperge (subsp. prostratus).

Leden van het geslacht variëren van kruiden tot ietwat houtachtige klimplanten. Ze hebben afgeplatte stengels (fyllocladiën), die de functie van bladeren hebben overgenomen. Drie soorten (Asparagus officinalis, Asparagus schoberioides en Asparagus cochinchinensis) zijn tweehuizig; dat wil zeggen met de mannelijke en vrouwelijke bloemen op verschillende exemplaren. Andere zijn tweeslachtig.

Veel soorten uit Afrika worden ook wel in de geslachten Protasparagus en Myrsiphyllum geplaatst.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Het best bekend is natuurlijk de groente asperge. Andere soorten worden als sierplant gekweekt. Sommige soorten zoals Asparagus setaceus hebben takken die op sporen lijken, hoewel ze dit niet zijn. Ze worden vaak vanwege hun gebladerte als kamerplant gekweekt. Siersoorten zijn bijvoorbeeld Asparagus plumosus, Asparagus densiflorus, en Asparagus sprengerii. Sommige soorten zijn in landen als onkruid geïntroduceerd.

Ziekten en plagen[bewerken | brontekst bewerken]

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

  • Fellingham, A.C. & Meyer, N.L. 1995. 'New combinations and a complete list of Asparagus species in southern Africa (Asparagaceae)'. Bothalia 25: 205-209.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]