Volmolen (Waalre)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Volmolen
De Volmolen in 2008
Basisgegevens
Plaats Waalre
Bouwjaar 1992
Type watermolen
Kenmerken onderslag watermolen
Rad 3,6 m
Functie Electriciteitsopwekking
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Volmolen of Waalrese Molen is een watermolen op de Dommel te Waalre.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het is zeker dat de molen in 1350 reeds bestond en uitgebreid werd tot een dubbele molen, waarvan een helft zich op het grondgebied van Riethoven bevond. De toenmalige bezitter was de Abdij van Echternach, die ontginningen deed plaatsvinden waardoor de behoefte aan maalcapaciteit toenam. De Riethovense molen werd als oliemolen gebruikt en de Waalrese molen als korenmolen.

In 1792 echter kwam de molen in het bezit van Pieter Vreede, een lakenfabrikeur uit Leiden. Hij liet huisarbeid door wevers verrichten in Tilburg en bracht uiteindelijk, daar hij Patriot was en in Leiden politieke moeilijkheden ondervond, ook zijn lakenfabriek naar Tilburg. Pieter Vreede gebruikte de molen als volmolen. Zelf vertrok hij in 1816 naar Antwerpen, maar zijn zoon bleef als molenaar in Riethoven wonen en overleed daar in 1846.

Tot 1876 bleef de watermolen in handen van de familie Vreede, maar daarna werd hij tot 1951 eigendom van de familie Van Gastel. In 1962 werd de molen door een storm verwoest.

Herbouw[bewerken | brontekst bewerken]

De architect Ad van Empel herbouwde de molen, waarvan het westelijke deel gereed kwam in 1992. Aan het oostelijke deel werd in 1994 begonnen, maar dit werd in 1995 door brand verwoest. In 1998 werd de molen verkocht.

Sedert 2000 wordt de molen ingezet voor elektriciteitsproductie. Het Waterschap De Dommel heeft een vispassage aangebracht.

Nabijgelegen watermolens[bewerken | brontekst bewerken]

Stroomafwaarts van de Dommel vindt men de Genneper Watermolen. Stroomopwaarts vond men op de Dommel de Loondermolen, terwijl zich stroomopwaarts op de Keersop de Keersoppermolen bevond.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Jan Jansen en Jaap Walinga: De Waalrese Volmolen, Uitg. Stichting Waalres Erfgoed (1993), ISBN 90-801277-3-6.


De volmolen, vermoedelijk begin 20e eeuw, voor het verval in de jaren zestig.
In verval, 1962.
In 1963.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]