Vorkstaartmeeuw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vorkstaartmeeuw
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Larus sabini.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie: Laridae (Meeuwen)
Geslacht: Xema (Vorkstaartmeeuwen)
Soort
Xema sabini
(Sabine, 1819)
Afbeeldingen Vorkstaartmeeuw op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Vorkstaartmeeuw op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De vorkstaartmeeuw (Xema sabini) is een kleine meeuw uit de arctis.

Taxonomie[bewerken]

De classificatie van de vorkstaartmeeuw is niet onomstreden. Sommigen beschouwen het als de enige soort van het geslacht Xema.[2][3] Terwijl anderen de soort bij het geslacht Larus indelen.[4][5][6] De Latijnse naam werd gegeven door de Engelse bioloog Joseph Sabine als eerbetoon aan zijn broer, de astronoom Edward Sabine die een exemplaar had geschoten aan de westkust van Groenland in 1818.[7]

Kenmerken[bewerken]

De soort is te herkennen aan het opvallende vleugelpatroon, de vlucht vertoont enige gelijkenis met die van een stern. Adulte exemplaren hebben een vaalgrijze rug en dekveren, zwarte handpennen en witte armpennen. De staart is wit en gevorkt. De kopkap van de man wordt gedurende het broedseizoen donkergrijs. De snavel is zwart met een gele punt. Juveniele exemplaren hebben eveneens een driekleurig vleugelpatroon, maar hierbij zijn delen die bij de adult grijs zijn, bruin en de staart heeft zwarte eindband. Na twee jaar krijgen jonge vogels het volwassen kleed. Op afstand is het mogelijk de vorkstaartmeeuw te verwarren met de drieteenmeeuw.

Leefwijze[bewerken]

Het voedsel bestaat uit visjes, wormen, insecten, kreeftjes en mosselen.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Het broedgebied van de soort bevindt zich zowel in het Amerikaanse als het Euraziatische deel van het Noordpoolgebied. In het najaar trekt de vorkstaartmeeuw naar meer gematigde breedtes. De vogel broedt in kolonies in toendramoerassen, nabij zoet water of aan de kust.

Voorkomen in Nederland en België[bewerken]

Aangezien de enige Euraziatische broedlocatie zich op Spitsbergen bevindt, is de vorkstaartmeeuw in Nederland en België vrij zeldzaam. Het is een echte zeevogel die zich voornamelijk op open zee ophoudt en de beste kansen om ze waar te nemen zijn bij een najaarsstorm aan de Wadden- of Noordzeekust.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. (en) Vorkstaartmeeuw op de IUCN Red List of Threatened Species.
  2. del Hoyo, J., et al. (1998). Handbook of the Birds of the World Volume 3: 621. Lynx Edicions ISBN 84-87334-20-2.
  3. waarneming.nl: vorkstaartmeeuw
  4. soortenbank.nl: vorkstaartmeeuw
  5. Snow, D. W. & Perrins, C. M. (1998). The Birds of the Western Palearctic Concise Edition. OUP ISBN 0-19-854099-X.
  6. Hagemeijer, W. J. M., & Blair, M. J., eds. (1997). The EBCC Atlas of European Breeding Birds. Poyser, London ISBN 0-85661-091-7.
  7. Joseph Sabine. "An Account of a new Species of Gull lately discovered on the West Coast of Greenland." Transactions of the Linnean Society of London (1819), vol. 12 nr. 2, blz. 520-523. DOI:10.1111/j.1095-8339.1817.tb00244.x