Vrachtwagenchauffeur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een vrachtwagenchauffeur in de cabine van de vrachtwagen.

Een vrachtwagenchauffeur is een bestuurder van een vrachtauto. Om een vrachtauto te mogen besturen is rijbewijs C vereist. Dit rijbewijs wordt echter vaak aangevuld met rijbewijs E om te mogen rijden met een combinatie van een trekker en een trailer of een motorwagen met schamel- of middenasaanhangwagen.

In Nederland is het bezit van een chauffeursdiploma vereist om een voertuig met een massa hoger dan van 7500 kg te mogen besturen. Indien men is geboren voor 1 juli 1955 vervalt die eis. In de nieuwe rijopleidingen tot vrachtwagenchauffeur mag iemand alleen nog afrijden als hij in bezit is van een chauffeursdiploma.

tegenwoordig zijn er nascholingsuren vereist in het kader van de code95. De eisen zijn; iedere 5 jaar 35 uur nascholing.

verdeeld over 4X7 uur theorie, en 1X7 uur praktijk. dit is een vereiste, er moet in ieder geval 7 uur praktijk in verweven zijn, maar mag bijvoorbeeld ook 3X7 uur theorie en 2X7 uur praktijk zijn

Na september 2016 is dit verplicht voor alle Chauffeurs in bezit van rijbewijs C en/of D en deze tak van sport beroepsmatig uitoefenen. Na deze datum en niet in het bezit van code 95 ben je niet meer verzekerd en dus uitgesloten van deelname aan het verkeer beroepsmatig.

Opleiding tot vrachtwagenchauffeur[bewerken]

In Belgie bestaat er een opleiding in het BSO onder de noemer "vrachtwagenchauffeur".[1] Deze richting kan men volgen in het vijfde en zesde middelbaar. Er is ook een optie voor een specialisatiejaar bijzonder transport. Net als in andere BSO-richtingen ligt de nadruk op het opdoen van praktijkervaring met als doel later vrachtwagenchauffeur te worden.

Een overzicht van scholen die deze richting aanbieden:[2]

Men kan ook vrachtwagenchauffeur worden via de VDAB.

Icoontje WikiWoordenboek Zoek vrachtwagenchauffeur op in het WikiWoordenboek.