Vrachtwagenchauffeur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een vrachtwagenchauffeur in de cabine van de vrachtwagen.

Een vrachtwagenchauffeur is een bestuurder van een vrachtauto. Om een vrachtauto te mogen besturen is rijbewijs C vereist. Dit rijbewijs wordt echter vaak aangevuld met rijbewijs E om te mogen rijden met een combinatie van een trekker en een trailer of een motorwagen met schamel- of middenasaanhangwagen.

In Nederland is het bezit van een chauffeursdiploma vereist om een voertuig met een massa hoger dan van 7500 kg te mogen besturen. Indien men is geboren voor 1 juli 1955 vervalt die eis. In de nieuwe rijopleidingen tot vrachtwagenchauffeur mag iemand alleen nog afrijden als hij in bezit is van een chauffeursdiploma. Sinds 2008 is de chauffeursdiploma vervangen door een code op het rijbewijs, code 95. Dit is in de gehele Europese Unie verplicht gesteld voor ieder die een vrachtwagen wilt besturen voor vervoer van derden tegen vergoeding, cq. beroepsgoederenvervoer. Chauffeurs die een vrachtwagen besturen voor eigen vervoer, oftewel niet voor derden tegen vergoeding, mogen deze besturen zonder code 95.

Code 95[bewerken]

Sinds 10 september 2008 is voor elke vrachtwagenchauffeur in de Europese Unie die beroepsmatig het voertuig bestuurt dezelfde eis gesteld, zij zijn verplicht om theoretische en praktische examens te behalen. In Nederland worden deze bij het CBR afgelegd. De inhoud van de examens is vrijwel in alle landen van de EU hetzelfde, dit heeft de EU gedaan om ervaringsverschillen tussen vrachtwagenchauffeurs binnen de EU te minimaliseren. Zij hopen hierdoor op minder ongevallen, en een verlaging van de CO2 uitstoot voor een beter leefbaar Europa. De code 95 is net als het rijbewijs zelf 5 jaar geldig. Dit verschilt met een normaal B rijbewijs, dat 10 jaar geldig is. Een chauffeur moet binnen die 5 jaar minimaal 35 uur nascholing hebben gevolgd, waarvan 7 uur praktijk. Het behalen van een ADR-certificaat wordt ook gezien als nascholing. Voorbeelden van nascholing zijn: Heftruckcertificaat, Tachograaf, Het Nieuwe Rijden (Zuinig rijden), Behaviour Based Safety (Veilig & Zuinig rijden), LZV (Lange, zware voertuigen). Er is een groot aanbod aan nascholingscursussen. Meestal vergoedt het bedrijf waar de beroepschauffeur werkzaam is de kosten voor de nascholing.


Opleiding tot vrachtwagenchauffeur[bewerken]

In België bestaat er een opleiding in het BSO onder de noemer "vrachtwagenchauffeur".[1] Deze richting kan men volgen in het vijfde en zesde middelbaar. Er is ook een optie voor een specialisatiejaar bijzonder transport. Net als in andere BSO-richtingen ligt de nadruk op het opdoen van praktijkervaring met als doel later vrachtwagenchauffeur te worden.

Een overzicht van scholen die deze richting aanbieden:[2]

Men kan ook vrachtwagenchauffeur worden via de VDAB.

Icoontje WikiWoordenboek Zoek vrachtwagenchauffeur op in het WikiWoordenboek.