Vrijdagmoskee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Islam-isoon
Terminologie in islamitische architectuur
Algemeen:
Bazaar · Camekan · Hamam · Hussainia · Karavanserai · Madrassa · Mihrab · Minaret · Minbar · Moskee · Muqarnas · Riwaq · Sahn · Soek · Sogukluk
Maghrebijnse architectuur:
Kasba · Ksar · Medina · Ribat
Ottomaanse architectuur:
Külliye · Sjadirvan · Türbe
Perzische architectuur:
Ab anbar · Ali Qapu · Azeri-stijl · Howz · Iwan · Shabestan · Tekiyeh · Windvanger · Yakhchal
Vrijdagmoskee van Herat

Vrijdagmoskee (Arabisch: مسجد الجمعه masjid al-djum'a) is de generieke naam voor verschillende moskeeën wereldwijd. In iedere stad waar een moslimgemeenschap aanwezig is dient volgens de islamitische wet één moskee als vrijdagmoskee te worden aangewezen. Het vrijdaggebed, een verplicht gebed onder bepaalde condities, wordt op vrijdagmiddag in deze moskee verricht. Daarnaast wordt een preek (khutbah) gehouden.

Indien de gemeenschap te groot is voor één moskee kan er ook een tweede moskee gebruikt worden. In veel niet-islamitische landen heeft iedere gemeenschap een eigen vrijdagmoskee. Zo zullen bijvoorbeeld Marokkanen naar een moskee gaan waar in het Arabisch gepreekt wordt, terwijl Turken uit diezelfde stad een moskee bezoeken waar de preek in het Turks gehouden wordt.

Het bezoek aan de vrijdagmoskee is enigszins vergelijkbaar met het bezoek aan de synagoge op sabbat voor joden en de kerkgang op zondag.

Lijst[bewerken | brontekst bewerken]

Afghanistan[bewerken | brontekst bewerken]

Azerbeidzjan[bewerken | brontekst bewerken]

India[bewerken | brontekst bewerken]

Iran[bewerken | brontekst bewerken]

Oezbekistan[bewerken | brontekst bewerken]