Naar inhoud springen

Vrije moduul

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is de huidige versie van de pagina Vrije moduul voor het laatst bewerkt door Ø11 (overleg | bijdragen) op 22 dec 2016 14:05. Deze URL is een permanente link naar deze versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

In de abstracte algebra, een deelgebied van de wiskunde, is een vrije moduul een vrij object in de categorie van modulen. Een vrije moduul is een moduul met een basis . Daarmee is een vrije moduul een generalisatie van de begrippen vrije abelse groep en vectorruimte. Als de verzameling S de basis is, spreekt men van vrije moduul over S.

Een vrije vectorruimte over een verzameling is een speciaal geval van een vrije moduul over een verzameling.

Definitie[bewerken | brontekst bewerken]

Een vrije moduul is een moduul met een basis, een lineair onafhankelijke voortbrengende verzameling. Een familie van elementen van een R-moduul heet lineair onafhankelijk of vrij, als voor iedere eindige verzameling indices geldt:

Als de familie ook de moduul voortbrengt, heet een basis en de moduul heet vrij.

Elk element is een eindige unieke lineaire combinatie van elementen van met coëfficiënten in R:

.

Als R een invariant basisgetal heeft dan hebben per definitie elke twee bases dezelfde kardinaliteit. De kardinaliteit van enige (en daarom alle) basis wordt de rang van de vrije moduul M genoemd, en als de kardinaliteit eindig is, zegt men dat M vrij van rang n of gewoon vrij van eindige rang is.

De definitie van een oneindige vrije basis is vergelijkbaar, behalve dat E nu oneindig veel elementen heeft. De som moet echter nog steeds eindig zijn, en dus zijn voor elke x slechts een eindig elementen van E betrokken.

In het geval van een oneindig basis is de rang van M is de kardinaliteit van E

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Iain T. Adamson (1972). Elementary rings and modules (Elementaire ringen en modulen). Oliver and Boyd, 65–66. ISBN 0-05-002192-3.