Vrijzinnige Partij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vrijzinnige Partij
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Personen
Partijleider Norbert Klein
Geschiedenis
Opgericht 9 december 2014
Algemene gegevens
Actief in Nederland
Ideologie Vrijzinnig
Basisinkomen
Website https://www.vrijzinnigepartij.nl/
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

De Vrijzinnige Partij is een Nederlandse politieke partij die op 9 december 2014 werd opgericht door oud-50PLUS Tweede Kamerlid Norbert Klein. De partij komt voort uit de afgesplitste fractie lid-Klein.

Voorgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 2012 kwam Klein namens 50Plus in de Tweede Kamer. Na het vertrek van Henk Krol in 2013 nam Klein de functie van fractievoorzitter over.

Op 28 mei 2014 werd Martine Baay-Timmerman, de opvolgster van Krol, door Klein uit de Tweede Kamerfractie van 50Plus gezet. Hierop zegde het hoofdbestuur van 50Plus het vertrouwen in Klein op. Hij weigerde zijn zetel op te geven en bleef daarom conform de reglementen van de Tweede Kamer nog steeds de fractievoorzitter van 50Plus. De partij zelf achtte Baay-Timmerman echter als degene door wie zij wordt vertegenwoordigd. Hierop besloot het bestuur van de Tweede Kamer dat er twee fracties 50Plus in de kamer bleven: 50Plus/Baay-Timmerman en 50Plus/Klein.[1] Het partijbestuur was voornemens Klein te royeren.

Op 12 juni zegde Klein zelf zijn partijlidmaatschap op. Klein werkte als Kamerlid samen met toenmalig Eerste Kamerlid Kees de Lange (Onafhankelijke Senaatsfractie, verkozen via samenwerking met 50Plus).[2] Op 13 november 2014 maakte Klein bekend als zelfstandig Kamerlid verder te gaan zonder associatie met 50Plus. Eind november 2014 kondigde hij een nieuwe partij aan die op 9 december gelanceerd werd als de Vrijzinnige Partij.[3] Er kwam een werkprogramma met als titel "Vrijzinnig Verbindend Perspectief".

Provinciale Statenverkiezingen 2015[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen 2015 nam de partij deel in de provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland, met als doel de provincies als overbodige bestuurslaag op te heffen. Er werden geen zetels gewonnen.

Provincie Stemmen %
Gelderland 706 0,09
Utrecht 605 0,12
Zuid-Holland 787 0,07

Tweede Kamerverkiezingen 2017[bewerken | brontekst bewerken]

Op 27 december 2016 presenteerde de partij een conceptverkiezingsprogramma, voor de Tweede Kamerverkiezingen 2017 met de titel "Fix the basics", wat later bij de definitieve versie werd hernoemd naar "De basis op orde". Belangrijkste speerpunt van de partij is de invoering van een onvoorwaardelijk basisinkomen. Norbert Klein werd gekozen als lijsttrekker, nummer twee op de lijst was Marie-Louise Loomans.[4]

Bij de Tweede Kamerverkiezingen haalde de Vrijzinnige Partij 2.938 stemmen (0,03%).