Vroege Vogelbos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vroege Vogelbos
Type park / bos
Locatie Almere, Vlag van Nederland Nederland
Coördinaten 52° 21′ NB, 5° 12′ OL
Status in gebruik
Detailkaart
Vroege Vogelbos (Almere)
Vroege Vogelbos

Het Vroege Vogelbos is een bos in de Nederlandse stad Almere.

Op initiatief van de landelijke Bomenstichting werd in 1989 een deel van het Beginbos hernoemd in Vroege Vogelbos. Dit gebeurde ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het Vara-radioprogramma Vroege Vogels dat vanuit gebouw 'Het Eksternest' werd uitgezonden. Toenmalig minister van Milieu, Ed Nijpels, heeft op 20 december 1991 het Vroege Vogelbos officieel geopend.[1] In de jaren daarna ontwikkelde het bos zich tot een parkbos met zowel loof- als naaldbomen. Door het bos lopen verschillende wandelpaden en slingerweggetjes.

Schaapskooi[bewerken | brontekst bewerken]

In het Vroege Vogelbos is een schaapskooi aanwezig die 100 tot 150 schapen onderdak biedt. Het gebouw werd in 2003 in opdracht van gemeente Almere ontworpen door het architectenbureau 70F Architecture. Op het World Architecture Festival in Barcelona won de schaapskooi de eerste prijs in de categorie 'pleasure'.[2]

De schaapskooi heeft een ecologische functie: de schapen begrazen een deel van het Vroege Vogelbos en het Kromslootpark. De schapen hebben de opdracht om de berenklauwen in het gebied te lijf te gaan.