Vuurtoren Eierland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vuurtoren Eierland
Eierland Lighthouse texel.jpg
Plaats Eierland
Status actief
Start bouw 1863
Opening 1864
Architect Quirinus Harder
Monument Rijksmonument sinds 1982
Admiraliteit B0886
NGA 114-9960
Bouwwerk
Hoogte 34,7 m
Kleur rood
Bouwmateriaal baksteen
Uitrusting
Lichtpatroon Lichtbeeld vuurtoren Eierland FL(2) W 10s
Lichthoogte 53,2 m boven zeeniveau
Lichtsterkte 2.850.000 cd
Reikwijdte 29 zeemijl
Radar ja
Bemand nee

De vuurtoren Eierland staat op het noordelijkste punt van het eiland Texel, aan de Vuurtorenweg ten noorden van de woonkern De Cocksdorp. De naam is ontleend aan de locatie: het voormalige eiland Eierland.

Naar aanleiding van de brochure Kust en Gevaar van Johannes Ludovicus Kikkert, notaris, griffier en lid van de Provinciale Staten werd een vuurtoren goedgekeurd. De eerste steen werd gelegd door de ontwerper Quirinus Harder op 25 juli 1863. De toren is gebouwd op een duin van 20 meter hoog. Op 1 november 1864 is de vuurtoren door Kikkert zelf ontstoken. Op dat moment was de afstand tussen de toren en de zee nog 3000 meter.

Tot 1910 brandde de vuurtoren op petroleum. In 1927 werd dit vervangen door pharoline. Daarna werd de toren geëlektrificeerd.

Het lichtpunt zit op 53 meter boven NAP. Er zit een 2000 watt Philips gasontlading-metaaldamp-lamp in waarin kwik is verwerkt, een kwikdamp-lamp. De lichtsterkte is 2,85 miljoen candela. Het licht flitst tweemaal per 10 seconden. Het licht wordt gebundeld door fresnellenzen, opgebouwd uit concentrisch opgestelde glazen ringen. Er zijn standaard twee reservelampen gemonteerd die (een voor een) automatisch gestart worden als de hoofdlamp ermee ophoudt.

Tijdens de opstand van de Georgiërs in april 1945 is de toren zwaar beschadigd. Hij is hersteld door hem met een nieuwe muur te omhullen en een nieuwe bovenbouw te plaatsen. De toren had toen nog maar zeven verdiepingen in plaats van de oorspronkelijke negen.

In 1977 werd de toren voorzien van een rode kunststof coating.

In de jaren 90 kon de toren bezichtigd worden, inclusief een bezoek naar het lichthuis. Sinds eind jaren 90 was de toren niet meer toegankelijk totdat hij in 2009 weer werd opengesteld. Nu kan men tot de 6e verdieping de toren beklimmen. Het lichthuis alsmede het voormalige kantoor van de vuurtorenwachter zijn niet toegankelijk voor het publiek. Het kantoor is wel door het raam van het balkon te bezichtigen.

Zie ook[bewerken]

Galerij[bewerken]

Beluister

(info)