Vuurtoren van Punta Pechiguera

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vuurtoren van Punta Pechiguera
De nieuwe en de oude vuurtoren van Punta Pechiguera, gezien vanuit het westen
Plaats Playa Blanca
Coördinaten 28° 51′ NB, 13° 52′ WL
Status actief
Start bouw 1986
Opening 1988
BA D2782
NGA 113-24048
Bouwwerk
Hoogte 50 m
Uitrusting
Lichtpatroon drie lichtflitsen per dertig seconden
Vuurtoren van Punta Pechiguera (Lanzarote)
Vuurtoren van Punta Pechiguera
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De vuurtoren van Punta Pechiguera staat op de zuidwestelijke punt van het Canarische eiland Lanzarote, nabij de badplaats Playa Blanca, op het grondgebied van de gemeente Yaiza. Hij markeert de noordwestelijke toegang tot de zee-engte van La Bocaina tussen de eilanden Lanzarote en Fuerteventura. Op deze locatie staan thans twee vuurtorens: de 'oude' en de 'nieuwe'.

De oude vuurtoren[bewerken | brontekst bewerken]

Tot de bouw van een eerste vuurtoren op deze plaats werd door de Spaanse overheid beslist bij Koninklijk Besluit in 1856. Dit gebeurde in het kader van een algemeen 'vuurtorenplan' voor de Canarische Eilanden. Het ontwerp was van de hand van de uit Gran Canaria afkomstige ingenieur Juan de León y Castillo (1834-1912). De vrij bescheiden stenen toren van ca. tien meter hoog was gereed in 1866 en bleef in gebruik tot 1988. Bij besluit van de Canarische overheid van 20 december 2002 kreeg hij het statuut van waardevol erfgoed (Bien de Interés Cultural - BIC). Het gebouw is niet toegankelijk. Het lichthuis is door vandalisme beschadigd.

De nieuwe vuurtoren[bewerken | brontekst bewerken]

In 1986 werd begonnen met de bouw van een nieuwe, aanzienlijk hogere vuurtoren, die in 1988 in bedrijf kwam. Het is een vijftig meter hoge, cilindervormige betonnen constructie, bekroond door een klein lichthuis van metaal en glas. Het ranke witte silhouet is van ver te zien. De toren is voorzien van een wit schitterlicht met een frequentie van drie lichtflitsen per dertig seconden.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]


Zie de categorie Faro de Pechiguera van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.