Fuerteventura

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fuerteventura
Eiland van Vlag van Spanje Spanje
Flag of Fuerteventura with coat of arms.png
De vlag van Fuerteventura
Coat of Arms of Fuerteventura.svg
Het wapen van Fuerteventura
Fuerteventura
Fuerteventura
Locatie
Land Vlag van Spanje Spanje
Eilandengroep Canarische Eilanden Canarische Eilanden
Provincie Provincia de Las Palmas - Bandera.svg Las Palmas
Locatie Atlantische Oceaan
Coördinaten 28° 26′ NB, 14° 0′ WL
Algemeen
Oppervlakte 1660 km²
Inwoners (2014) 106.930
Hoofdplaats Puerto del Rosario
Hoogste punt Pico de la Zarza (807 m)
Overig
Website http://www.cabildofuer.es/portal/
Detailkaart
Fuerteventura (Canary Islands) - OSM Mapnik.svg
Portaal  Portaalicoon   Spanje
Kerk in Betancuria

Fuerteventura is een van de eilanden van de Canarische Eilanden, een archipel in de Atlantische Oceaan die hoort bij Spanje en ongeveer honderd kilometer voor de noordwestkust van Afrika ligt. Het eiland behoort tot de provincie Las Palmas.

Geschiedenis[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook de paragraaf Geschiedenis van het hoofdartikel over de Canarische Eilanden.

Tussen 1402 en 1405 veroverde Jean de Béthencourt de eilanden El Hierro, La Gomera, Lanzarote en Fuerteventura. Het dorp dat ontstond rond het opgeslagen kamp van deze veroveraar, Betancuria, werd uiteindelijk de hoofdstad van Fuerteventura wat het tot 1834 zou blijven.

Vulkaanuitbarstingen en zand uit de Sahara, maar ook de frequente droogtes in de 18de en 19de eeuw waren de oorzaak van de ineenstorting van de landbouw op Fuerteventura, ooit de graanschuur van de Canarische Eilanden genoemd. Momenteel zorgt het toerisme voor het grootste gedeelte van de inkomsten van het eiland.

Geografie[bewerken]

Het langwerpige eiland heeft een oppervlakte van 1660 km². Daarmee is het na Tenerife het grootste eiland van de Canarische Eilanden. Het hoogste punt is de Pico de la Zarza (807 m). De Luchthaven van Fuerteventura ligt in het oostelijke deel van het eiland bij de plaats Puerto del Rosario.

Bestuurlijke indeling[bewerken]

Het eiland telt zes gemeenten:

Klimaat en natuur[bewerken]

Landschap van Fuerteventura

Fuerteventura is van vulkanische oorsprong en heeft een zeer droog klimaat. Hier en daar zijn duinen gevormd met overgewaaid zand uit de Sahara. Het landschap wekt op het eerste gezicht een onherbergzame indruk. Het is moeilijk voor te stellen maar ooit was ook Fuerteventura voor een groot deel bedekt met bossen. Ongereguleerde houtkap in het verleden, gevolgd door jaren van overbegrazing door geiten deden de bossen in snel tempo verdwijnen. Ook het gebrek aan regenwater deed sommige vormen van begroeiing de das om. Een groot deel van het eiland is niet of nauwelijks begroeid. De vele cactussen en vetplanten weten de droogte van Fuerteventura goed te weerstaan, evenals stug struikgewas en mossen. Enkele diep uitgesleten barrancos (ravijnen) in het westelijk gelegen Betancuriamassief vangen het weinige regenwater op en herbergen kleine oases.

De zee rond Fuerteventura

De huidige Cabildo (Eilandraad) van Fuerteventura vaart een ecovriendelijke koers waarin milieuvriendelijke energiewinning (wind en zon), recycling van afval en herbebossing van aangetaste gebieden een rol spelen. Sinds een paar jaar geldt er een toeristische bouwstop. Projecten met vergunningen die vóór de stop zijn afgegeven mogen nog ten uitvoer gebracht worden, andere liggen voorlopig stil.

Economie[bewerken]

Ooit was Fuerteventura een maatschappij van boeren en vissers. Was Fuerteventura "de graanschuur" van de Canarische Eilanden, tegenwoordig liggen de akkers verlaten en verwaarloosd in het landschap. Slechts hier en daar getuigen restanten aloe vera en vele cactussen van een grootschalige productie van grondstoffen voor de cosmetica-industrie.

De enige agrarische activiteit van betekenis op dit moment is de geitenhouderij. Naast de ruim 80.000 inwoners bevolken ca. 100.000 geiten het eiland en produceren de melk voor de geitenkaas van Fuerteventura, een belangrijk exportproduct.

Toerisme[bewerken]

Zoals op alle Canarische Eilanden is de economie op Fuerteventura sinds de ontwikkeling van het massa-toerisme (1950) radicaal gewijzigd. Het toerisme is nog steeds in ontwikkeling, met name omdat op de meeste andere eilanden van de archipel de bouw van accommodaties aan banden is gelegd. Op Fuerteventura wordt nog druk gebouwd, vooral in de sector "All inclusive". Het toerisme met onder andere veel naturisten is tegenwoordig veruit de belangrijkste economische factor. Één van de grootste en bekendste toeristensteden op het eiland is Corralejo.

Bezienswaardigheiden[bewerken]

  • Betancuria is de voormalige hoofdstad van Fuerteventura en is gesitueerd in het westen van het eiland. Momenteel is deze plaats een toeristische trekpleister vanwege de authentieke elementen, zoals een eeuwenoude kerk uit 1691, diverse handwerk musea en een pittoresk centrum. De kerk is open voor publiek van 10 uur 's ochtends tot 6 uur 's middags.
  • El Cotillo ligt aan de noordwest zijde van het eiland en is een klein vissersdorp met een kleine haven. Deze plaats is niet toeristisch en heeft witte zandstranden, de zogenaamde 'El Cotillo Lagunes'. Daarnaast is de verdedigingstoren in het westelijke deel van het dorp bekend om het uitzicht over de ruwe baai.
  • Tussen Fuerteventura en Lanzarote ligt het onbewoonde eiland Isla de Lobos dat als geheel als natuurreservaat geldt. Los Lobos heeft een uniek ecosysteem en is populair onder wandelaars.