Isla de Lobos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Isla de Lobos
Eiland van Spanje
Isla de Lobos
Isla de Lobos
Isla de Lobos ten noordoosten van het veel grotere Fuerteventura
Locatie
Land Spanje
Eilandengroep Canarische Eilanden
Locatie Atlantische Oceaan
Coördinaten 28° 45′ NB, 13° 49′ WL
Algemeen
Oppervlakte 4,58 km²
Inwoners onbewoond
Hoogste punt Montaña La Caldera (127 m)
Foto's
Isla de Lobos
Isla de Lobos
Portaal  Portaalicoon   Spanje
Satellietfoto (NASA)

Isla de Lobos is een klein eilandje voor de kust van Fuerteventura dat valt onder de gemeente La Oliva. Verschillende boten varen een aantal keer per dag vanaf Corralejo op en neer naar het onbewoonde, 6 vierkante kilometer grote eiland dat zich drie kilometer noordoostelijk van Fuerteventua situeert. Op het eiland bevinden zich vulkaankegels, duinen, zoutpannen en stranden.

Het handvol huizen op het eiland, waar onder twee restaurants voor de dagjestoeristen, bevindt zich in El Puertito, het enige plaatsje van Lobos. Hier meren ook de overzetboten aan.

Geografie[bewerken]

Isla de Lobos is een relatief jong vulkanisch eiland. Het ontstond ca. 2 miljoen jaar geleden. Een stuk jonger dan het naburige Fuerteventura dat 20 miljoen jaar geleden gevormd werd. De overblijfselen van de uitgedoofde en ingestorte vulkaan vormen het hoogste punt met 127 meter.

Geschiedenis[bewerken]

Ontdekkingsreizigers en Spaanse soldaten landden op het eiland vanaf het begin van de 15de eeuw. Ze troffen er een kolonie Monniksrobben ('zeewolven') aan die een makkelijke prooi bleken te zijn voor de hongerige avonturiers. De onfortuinlijke robben schonken het eiland wel zijn huidige naam.

In 1865 werd de vuurtoren opgericht aan de Punta de Martino. Sinds 1982 maakt het eiland deel uit van het natuurpark 'Parque Natural Dunas de Correlajo-Isla de Lobos' en geniet het een beschermde status.

Bevolking[bewerken]

Geen. Het eiland heeft geen vaste bewoners meer sinds 1968, toen de vuurtorenwachter met zijn gezin het eiland verliet. De achtergebleven huisjes in El Puertito zijn, op enkele uitzonderingen na, sterk vervallen.

Fauna en Flora[bewerken]

Op het eiland komen meer dan 130 verschillende plantensoorten voor. Enkele onder hen zoals de 'Berol' zijn zelfs endemisch, dat wil zeggen dat ze enkel op deze plaats voorkomen. De rotswanden aan de noordzijde van het eiland bieden een onderkomen aan verschillende soorten zeevogels.

Klimaat[bewerken]

Zeer droog en winderig. In de zomermaanden valt er zo goed als geen neerslag. Een twintigtal regendagen per jaar.

Geboren[bewerken]

  • Josefina Plá (1903-1999), schrijfster, dichteres, kunstenares en kunstcritica

Foto's van Isla de Lobos[bewerken]

Isla de Lobos gezien vanaf fuerteventura.jpeg

Op de foto is aan de linker kant van het eiland de Caldera de Lobos te zien, dit is een vulkaan waar de ene kant van is ingestort. Aan de rechter kant van het eiland is een klein haventje waar de boten even kunnen aanmeren.