Aloë vera

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aloë vera
Starr 011104-0040 Aloe vera.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Asparagales
Familie:Asphodelaceae (Affodilfamilie)
Geslacht:Aloe (Aloë)
Soort
Aloe vera
(L.) Burm.f. (1768)
Afbeeldingen Aloë vera op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Aloë vera op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Aloë vera (Aloe vera) is een succulent uit de affodilfamilie (Asphodelaceae). De plant heeft een korte, houtige stam van 30–50 cm hoog, die aan de basis uitlopers vormt of zich vertakt. De bladeren staan vaak opeengedrongen. Ze zijn blauwgroen, zeer succulent, 40–50 cm lang en aan de basis 7–8 cm breed, waarna ze zich versmallen tot een punt. Aan de onderkant zijn de bladeren afgerond en ze hebben aan de randen uit elkaar staande, driehoekige, bleekgroene, hoornachtige tanden.

De trossige bloeiwijze kan tot 90 cm lang worden. Er bestaan vormen met rode en met gele bloeiwijzen. De jonge, ongeopende bloemen staan naar boven gericht. De oudere bloemen staan met hun cilindrisch–gebogen en vergroeide bloembuizen naar beneden, waardoor de bloeiwijze een piramideachtige vorm krijgt. In de slanke bloembuis zitten zes meeldraden verborgen. Het vruchtbeginsel bestaat uit drie vruchtbladen en groeit uit tot een doosvrucht.

Aloë vera komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit het Arabisch Schiereiland. Hij wordt ook gekweekt in het Middellandse Zeegebied, Indonesië, De Nederlandse Antillen en West-Indië. In Barbados en Mexico bevinden zich vele kwekerijen van deze plant. Ook op Lanzarote en Fuerteventura wordt de plant gekweekt en verwerkt in producten.

Het plantensap kan worden gebruikt als wondmiddel en tegen zonnebrand. Het wordt veel in cosmetica verwerkt. Het vruchtvlees wordt verwerkt in dranken. De winning vindt plaats door de bladeren af te snijden en het hieruit druppelende sap te verzamelen en in de lucht te laten drogen. De vlezige bladen kunnen ook van hun groene buitenzijde worden ontdaan met een scherp mes. De geleiachtige binnenkant komt dan vrij.