Waku Waku

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door MichielDMN (overleg | bijdragen) op 15 apr 2020 om 21:49. (staat er al in)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Waku Waku
Genre Spelprogramma
Speelduur per afl. 30 minuten
Presentatie Rob Fruithof (1988-1996)
Sybrand Niessen (1996-2000)
Paula Udondek (2000-2001)
Regie Jennifer van Oostrum
Land van oorsprong Japan
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 18 november 1988
Einde 14 april 2001[1]
Seizoenen 14
Netwerk of omroep KRO (1988-2001)
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Waku Waku was een Nederlandse televisiequiz over dieren en de natuur. Het van oorsprong Japanse programma (van omroep TBS) werd in 1987 door de KRO naar Nederland gehaald[2]. De oorspronkelijke titel van het programma was Wakuwaku Dōbutsu Rando, vertaald "opwindend dierenrijk". De dierenfilmpjes waren afkomstig van TBS en voor de pre-primetime-programmering ontdaan van al te Japanse, naar Nederlandse normen dieronvriendelijke experimenten[bron?].

Waku Waku werd in Nederland geproduceerd en uitgezonden van 1988 tot en met 2001 door de KRO. Het programma werd tot en met 1996 gepresenteerd door Rob Fruithof, daarna presenteerde Sybrand Niessen het tot en met 2000. Paula Udondek presenteerde het daarna nog één seizoen, waarna het programma van de televisie verdween.

De herkenningsmelodie van het programma werd gezongen door Ruth Jacott.

Opzet

In het programma moesten vier kandidaten, vragen over dieren en de natuur beantwoorden. Hierbij worden vaak korte filmpjes vertoond. De vragen werden beantwoord door het antwoord met een dikke viltstift op een groot vel papier te schrijven of te tekenen en dit vooraan op de desk te zetten. Na het doorlopen van de antwoorden werd een filmpje met het juiste antwoord getoond. Voor iedere goed beantwoorde vraag kreeg een deelnemer een 'Waku Waku-aapje'. Deze pluchen aapjes werden op een aparte richel aan de voorkant van de desk gezet onder de betreffende deelnemers, zodat ze voor de kijker goed zichtbaar waren. De winnaar was degene die aan het eind van de aflevering de meeste aapjes had. Deze kandidaat mocht 1.000 gulden aan zijn/haar favoriete goede doel schenken. Dit was altijd een dierendoel. Bovendien kreeg de winnaar een knuffeldier. De deelnemers waren meestal bekende Nederlanders.