Waku Waku

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waku Waku
Genre Spelprogramma
Speelduur 30 minuten
Presentatie Rob Fruithof (1988-1996)
Sybrand Niessen (1996-2000)
Paula Udondek (2000-2001)
Sosha Duysker (2022-heden)
Regie Jennifer van Oostrum (1989)
Intromuziek Waku Waku maar mee! gezongen door:
Ruth Jacott (eerste versie)
Sosha Duysker (tweede versie)
Land van oorsprong Japan
Taal Nederlands
Productie
Productiebedrijf Concept Street (2022-heden)
Uitzendingen
Start 18 november 1988
Seizoenen 14
Netwerk of omroep KRO (1988-2001)
KRO-NCRV (2022-heden)
Zender Nederland 1 (1988-2001)
NPO Zapp (2022-heden)
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Waku Waku is een Nederlandse televisiequiz over dieren en de natuur. Het van oorsprong Japanse programma (van omroep TBS) werd in 1987 door de KRO naar Nederland gehaald.[1] De oorspronkelijke titel van het programma was Wakuwaku Dōbutsu Rando, vertaald "opwindend dierenrijk".

Waku Waku werd in Nederland geproduceerd en uitgezonden van 1988 tot en met 2001 door de KRO. Het programma werd tot en met 1996 gepresenteerd door Rob Fruithof, daarna presenteerde Sybrand Niessen het tot en met 2000. Paula Udondek presenteerde het daarna nog één seizoen, waarna het programma van de televisie verdween. Op 14 april 2001 was de laatste uitzending bij de KRO.[2]

In 1994 verscheen Het Waku Waku boek (Fontein, Baarn), geschreven door Frank Hilwig, Frans Engelsma en Toine van Benthem, In korte teksten wordt, net als in het gelijknamige televisieprogramma, verteld over allerlei zaken uit de dierenwereld. Met gekleurde en zwart-witte cartoonachtige tekeningen van de hand van Justien van der Winkel.

In juli 2022 werd aangekondigd dat Waku Waku op 17 oktober 2022 weer terugkomt bij de KRO-NCRV.[3] Het wordt vanaf die datum gepresenteerd door Sosha Duysker bij NPO Zapp.

Opzet eerste versie (1988-2001)[bewerken | brontekst bewerken]

In het programma moesten vier kandidaten, vragen over dieren en de natuur beantwoorden. Hierbij werden vaak korte filmpjes vertoond. De vragen werden beantwoord door het antwoord met een dikke viltstift op een groot vel papier te schrijven of te tekenen en dit vooraan op de desk te zetten. Na het doorlopen van de antwoorden werd een filmpje met het juiste antwoord getoond. De filmpjes werden gedurende de gehele eerste periode voorzien van begeleidende, humoristische teksten van de hand van Toine van Benthem en Frank Hilwig. Voor iedere goed beantwoorde vraag kreeg een deelnemer een 'Waku Waku-aapje'. Deze pluchen aapjes werden op een aparte richel aan de voorkant van de desk gezet onder de betreffende deelnemers, zodat ze voor de kijker goed zichtbaar waren. De winnaar was degene die aan het eind van de aflevering de meeste aapjes had. Deze kandidaat mocht 1.000 gulden aan zijn/haar favoriete goede doel schenken. Dit was altijd een dierendoel. Bovendien kreeg de winnaar een knuffeldier. De deelnemers waren meestal bekende Nederlanders.

Opzet tweede versie (2022-heden)[bewerken | brontekst bewerken]

In juli 2022 kondigde de KRO-NCRV aan dat de quiz in het najaar zou terugkeren. In deze nieuwe variant beantwoorden ook weer vier bekende Nederlanders vragen aan de hand van filmpjes en voorwerpen, verdienen ze hiermee 'Waku Waku-aapjes' en spelen de deelnemers voor een zelfgekozen goed dierendoel. De kandidaten moeten de vragen beantwoorden door hun antwoord op een digitaal scherm te schrijven. Wel is er een nieuw onderdeel met boswachter Tim Hogenbosch. Hij vertelt een dierenweetje en de kandidaten moeten zeggen of dit waar of niet waar is. Ook nieuw is dat de kandidaten in de laatste ronde aapjes kunnen stelen van de andere spelers. In deze ronde worden vier open vragen gesteld. Degene die het antwoord denkt te weten, mag op een knop drukken en het antwoord geven. Is het antwoord goed, dan mag deze kandidaat een aapje stelen van een andere kandidaat die hij/zij zelf mag kiezen. Is het fout, dan mag degene die daarna het snelste heeft gedrukt, proberen het antwoord te geven waarbij hij/zij bij een goed antwoord een aapje mag stelen. Heeft deze kandidaat het antwoord ook fout, dan wordt het antwoord gegeven. Indien er na vier vragen meerdere kandidaten evenveel aapjes hebben, wordt een extra vraag gesteld aan deze kandidaten. Degene die deze vraag goed beantwoordt, is de dagwinnaar. Elke week wordt degene die in totaal de meeste aapjes heeft verdiend weekwinnaar en de vier weekwinnaars nemen het in de laatste week tegen elkaar op om te bepalen wie de totaalwinnaar wordt van het seizoen. Het wordt elke werkdag uitgezonden bij NPO Zapp op NPO 3. Op zondag worden alle afleveringen van de voorbije week na elkaar herhaald.

Naast het reguliere seizoen wordt in december nog een drie weken durende wintereditie gehouden. Deze bevat vragen en filmpjes over dieren in de winter. Bij deze versie zijn er geen weekwinnaars, alleen dagwinnaars die € 250 verdienen voor hun goede doel. Tijdens de wintereditie worden alle afleveringen van de voorbije week niet op zondag, maar op zaterdag herhaald.

De nieuwe versie van Waku Waku viel echter niet in de smaak bij sommige oudere kijkers. Zij vonden dat het meer een quiz voor kinderen was geworden, dat het te druk en te hysterisch was geworden en dat het op de verkeerde zender werd uitgezonden.[4]

Presentatie[bewerken | brontekst bewerken]

Titelsong[bewerken | brontekst bewerken]

De herkenningsmelodie werd geschreven door Stephen Emmer en van tekst voorzien door Toine van Benthem en Karel de Vey Mestdagh. In de eerste versie van het programma werd de titelsong gezongen door Ruth Jacott. De melodie staat bekend onder de titel Waku Waku maar mee!. Sinds de terugkeer van het programma in 2022 is er een ingekorte versie van de herkenningsmelodie te horen, die wordt gezongen door de presentatrice, Sosha Duysker.[5]

In populaire cultuur[bewerken | brontekst bewerken]