Warnemünde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Warnemünde
Plaats in Duitsland Vlag van Duitsland
Warnemünde (Mecklenburg-Voor-Pommeren)
Warnemünde
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren Mecklenburg-Voor-Pommeren
Gemeente Rostock
Coördinaten 54° 11′ NB, 12° 5′ OL
Algemeen
Oppervlakte 5,6 km²
Inwoners
(2007)
6.379
(1.139 inw./km²)
Foto's
Warnemünde.svg
Portaal  Portaalicoon   Duitsland
Kurhaus
Alter Strom

Warnemünde (van Warnowmünde, 'Warnowmonding') is een Duitse badplaats aan de Warnow en aan de Oostzeekust, die kan bogen op het breedste zandstrand aan de hele Duitse Oostzeekust. Het is een stadsdeel van de hanzestad Rostock. Door een S-Bahn is Warnemünde met de meeste andere stadsdelen van Rostock verbonden. Warnemünde is vooral bekend door de Warnemünder Woche, een jaarlijks plaatsvindende regatta, en de Hanse Sail, die elk jaar in augustus georganiseerd wordt en telkenmale meer dan een miljoen toeristen trekken.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Warnemünde was vroeger een vissersdorpje. De stad Rostock verwierf het dorp in 1323. Tot in de twintigste eeuw was het een exclave van Rostock; nu[(sinds) wanneer?] is het door nieuwe wijken met het stadscentrum verbonden.

De bebouwing beperkte zich tot in de 19e eeuw op de straten Vöörreeg (Platduits: rij aan de voorkant, vandaag de dag: "Am Strom") en Achterreeg (Platduits: achterste rij, nu: "Alexandrinenstraße"), die allebei parallel aan de oude monding van de Warnow liggen. De Warnemünder Vogtei uit 1605 is het oudste bewaard gebleven gebouw van Warnemünde. In de 19e eeuw werd de functie van zeebad belangrijker, en groeide het dorp. Zo waren er in 1834 reeds 1000 badgasten op 1500 inwoners. Vanaf 26 juni 1886 bestond er een poststoomschipverbinding op Gedser in Denemarken, eerst met de raderstoomschepen "Kaiser Wilhelm" en "König Christian", vanaf 1903 met een treinveerverbinding met de schepen "Prinsessin Alexandrine" en "Friedrich Franz IV". De verbinding werd pas in 1995 stopgezet toen alle veerboten vanuit Rostock Überseehafen gingen vertrekken. Warnemünde bleef wel de aanlegplaats voor cruiseschepen. De pittoreske vuurtoren werd in 1898 gebouwd.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Vuurtoren van Warnemünde
  • strand
  • strandpromenade (Teepott, Hotel Neptun)
  • vuurtoren
  • Alter Strom, aan de schilderachtige oude Warnowmonding
  • oude steegjes achter de Alter Strom (Achterreeg)
  • passagiersterminal, geopend op 30 april 2005 ('s zomers een ankerplaats voor vele cruiseschepen)

Cultuur en sport[bewerken | brontekst bewerken]

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

Warnemünde kent veel muzikanten en muziekgroepen, zoals Horst Köbbert, De Klaashahns, De Plattfööt, TonArt, Irish Coffee en Heide Mundo.

Voetbal[bewerken | brontekst bewerken]

SV Warnemünde Fußball speelt in het Friedrich-Ludwig-Jahn-Sportterrein aan de Parkstraße en organiseert elk jaar de Atlantic-Cup. Als hoogtepunt van dit toernooi vindt elk jaar de wedstrijd tussen de bakkers en de schoorsteenvegers plaats, die in hun werkkleding voetbal spelen, en die zich voor de match met meel danwel roet besmeuren.

Film[bewerken | brontekst bewerken]

De film EuroTrip (2004) is voor een deel opgenomen in Warnemünde.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Warnemünde op Wikimedia Commons.