Warung

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Warung in Garut

Een warung is een kleine winkel, meestal een restaurant of café in Indonesië of Maleisië. Een warung is een belangrijk onderdeel van het dagelijkse leven in Indonesië. Vandaag de dag is de betekenis van de term warung iets veranderd. Vooral in Nederland is een warung bijna altijd een Indonesisch restaurant.

Soorten warungs[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn veel verschillende soorten warungs. Sommige als winkeltje die koude dranken verkoopt, snoep, sigaretten of snacks en andere dagelijkse boodschappen. Sommige zijn iets groter en zijn plekken waar men ook kan eten. Een warung verkoopt meestal lokaal voedsel, zoals pisang goreng of nasi goreng (gebakken rijst) of bami goreng (gebakken noodles).

In Bali en Lombok, is een warung soms een toeristische hut, waar men lokaal voedsel kan eten, of voedsel uit de Aziatische of Westerse keuken. Bijvoorbeeld soepen, biefstuk, friet, sandwiches of gegrilde vis.

Soorten warungs zijn:

Warung rokok
een winkeltje gemaakt van hout, bamboe of tin, meestal niet groter dan 2 m². Men verkoopt er rokok (sigaretten), koude dranken, snacks en snoep, kroepoek, zeep, tandpasta en andere dagelijkse benodigdheden. Het is de meest voorkomende soort warung, meestal te vinden in straatjes of op stoepen.
Warkop of warung kopi
is een klein café of coffeeshop. Men verkoopt er koffie en thee, geroosterde pinda's rempeyek, kroepoek, pisang goreng en brood.
Warung nasi
is een nederig klein restaurant dat vooral nasi (rijst) en andere kleine Indonesische gerechten verkoopt. Meestal staan er geen tafels en stoelen maar een lange bar waar aan men kan staan.
Warteg of warung tegal
is een meer specifieke warung nasi, opgericht door Javanen uit de stad Tegal in Java. Men verkoopt vooral Javaans eten dat veelal van tevoren is bereid en achter glas in vitrines ligt. Ze staan bekend om redelijk normaal geprijsde gerechten, populair onder arbeiders in de grote steden.
Warung padang
is een klein Padang restaurant. Meestal met een bar en krukken in plaats van tafels en stoelen. Grotere Padang restaurants staan ook bekend als rumah makan padang of Padang restaurant.
Warung jamu
verkoopt vooral jamu, een soort traditionele medicinale kruiden.
Warnet of warung internet
is een internetcafé.
Wartel of warung telepon
is een bemande telefooncel.
Zie de categorie Warung van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.