Warung

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Warung in Garut

Een warung (Indonesisch voor 'stalletje langs de weg') is een kleine winkel, meestal een restaurant of café in Indonesië, Maleisië of van Javanen in de diaspora, bijvoorbeeld in Suriname. Een warung is een belangrijk onderdeel van het dagelijkse leven in Indonesië. Vandaag de dag is de betekenis van de term warung iets veranderd. Vooral in Nederland is een warung bijna altijd een Indonesisch restaurant.

Soorten warungs[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn veel verschillende soorten warungs, zoals winkeltjes voor koude dranken of snoep, sigaretten of snacks en andere voor dagelijkse boodschappen. Sommige zijn iets groter. Bij sommige kan men ook eten. Een warung verkoopt meestal lokaal voedsel, zoals pisang goreng of nasi goreng (gebakken rijst) of bami goreng (gebakken bami).

Op Bali en Lombok, is een warung soms een toeristisch stalletje, waar men lokaal voedsel kan eten, of voedsel uit de Aziatische of Westerse keuken, bijvoorbeeld soepen, biefstuk, friet, sandwiches of gegrilde vis.

Soorten warungs zijn:

  • Warung rokok: winkeltje gemaakt van hout, bamboe of tin, meestal niet groter dan 2 m². Men verkoopt er rokok (sigaretten en andere rookwaren), koude dranken, snacks en snoep, kroepoek, zeep, tandpasta en andere dagelijkse benodigdheden. Het is de meest voorkomende soort warung, meestal te vinden in straatjes of op stoepen.
  • Warung kopi of warkop: klein café of coffeeshop. Men verkoopt er koffie en thee, geroosterde pinda's rempeyek, kroepoek, pisang goreng en brood.
  • Warung nasi: nederig klein restaurant dat vooral nasi (rijst) en andere kleine Indonesische gerechten verkoopt. Meestal staan er geen tafels en stoelen maar een lange bar waar aan men kan staan.
  • Warung Tegal of warteg: meer specifieke warung nasi, opgericht door Javanen uit de stad Tegal op Java. Er wordt vooral Javaans eten verkocht dat veelal van tevoren is bereid en achter glas in vitrines ligt; populair onder arbeiders in de grote steden.
  • Warung padang: klein restaurant waar vooral eten uit de stad Padang (Sumatra) wordt verkocht; meestal met een bar en krukken in plaats van tafels en stoelen. Grotere Padang-restaurants staan ook bekend als rumah makan padang.
  • Warung jamu: winkeltje waar vooral jamu worden verkocht, een soort traditionele medicinale kruiden.
  • Warung internet of warnet: internetcafé.
  • Warung telepon of wartel: een bemande telefooncel.
Zie de categorie Warung van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.