Watertoren (IJmuiden Evertsenstraat)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Watertoren IJmuiden (Evertsenstraat)
Watertoren IJmuiden, Evertsenstraat
Plaats IJmuiden (gemeente Velsen)
Bouwjaar 1915
Hoogte 42,60 m
Inhoud 2500 m³
Huidig gebruik Kantoor[1]
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 520689

De watertoren aan de Evertsenstraat staat in IJmuiden-Noord. Hij werd gebouwd in 1915.[2] De toren staat ook bekend als de watertoren van Velsen.

De watertoren heeft een hoogte van 42,60 meter. De toren heeft een wateropslagcapaciteit van 2500 m³. Aan de toren hangt een opmerkelijke klok, die in 1927 werd aangekocht voor 2.300 gulden.

Filtergebouw, met daarachter de toren.

Het drinkwaterpompstation, met watertoren, filtergebouw en pompgebouw, stond als geheel ingeschreven in het rijksmonumentenregister.[3] In 2004 bleek het complex, dat onderhevig was aan brandstichting en vandalisme, een achterstallig onderhoud te hebben ter grootte van een miljoen euro.[2] In februari 2009 ging men over tot de sloop van een deel van de gebouwen, hierbij werd in totaal 55 ton constructie ijzer en 3000 ton betonpuin van het terrein verwijderd. Er kwam zo plaats voor het bouwen van elf woningen. De watertoren werd niet gesloopt. De toren doet nu dienst als appartementencomplex en een nabijgelegen filtergebouw is omgebouwd tot kantoorgebouw.[1][4]

Zie de categorie Watertoren (IJmuiden Evertsenstraat) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.