Wensboom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wensboom bij Pfullingen, Duitsland

Een wensboom is een boom die, volgens het volksgeloof, wensen kan doen uitkomen. Er worden offers gebracht bij het boomheiligdom.

Wensbomen komen voor over de hele wereld. Vaak worden linten of lapjes stof aan de boom gebonden na het doen van een wens, maar ook komt het voor dat metalen objecten (zoals spijkers of munten) in de stam worden gestoken. Specifieke wensbomen zijn de koortsboom (ook wel lapjesboom) en spijkerboom (ook wel breukeboom), hier vraagt men om genezing van een ziekte of breuk.

Er bestaan wensbomen waarin briefjes worden opgehangen. De Lam Tsuenwensbomen zijn een van de belangrijkste schrijnen van Hongkong. In Loch Maree staat een wensboom. Er zijn ook moderne wensbomen, zoals in winkelcentra.

Wensbomen spelen een rol bij feest- en gedenkdagen. Tijdens het joelfeest werden wensbomen gemaakt. Ook in een kerstboom worden linten gehangen, deze boom werd in de Britse folklore geïntroduceerd door Albert van Saksen-Coburg en Gotha in 1840. In deze altijd groene boom werden appels, snoepjes en kaarsen gebruikt.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Prayer trees van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.