Wereldpodiumlezing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Wereldpodiumlezing, voorheen Peerke Donderslezing, is een lezing die sinds 2009 wordt uitgesproken in Tilburg rondom het thema wereldburgerschap (kosmopolitisme). De lezing vindt jaarlijks of om de twee jaar plaats in de maand oktober of november en wordt georganiseerd door het Wereldpodium in samenwerking met lokale partnerorganisaties.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Naar aanleiding van het tweehonderdste geboortejaar van Peerke Donders, een Tilburgse missionaris in Suriname, organiseerde het Wereldpodium in oktober 2009 de eerste Peerke Donderslezing. Deze vond plaats in theater Midi en werd uitgesproken door de toen net aangetreden Commissaris der Koningin van Noord-Brabant Wim van de Donk. Met de lezing startte de organisatie onder hoofdredactie van Ralph Bodelier een nieuwe traditie in de stad Tilburg, die van oudsher een sterke Derde Wereld-beweging heeft gekend.

In 2018, onder hoofdredacteur Joyce van der Horst, werd het logo van de lezing aangepast. Het oude beeldmerk liet een missionaris zien die hoog op een stoel gezeten twee Surinamers aan zijn voeten voorleest. Bij de 8e Peerke Donderslezing op 22 november 2020 maakte het Wereldpodium bekend dat het de naam van de lezing verandert in Wereldpodiumlezing. De oude naam wordt als een beperking gezien in het licht van huidig denken over de 'westerse weldoener' in verleden en heden.[1] 'Wereldpodiumlezing' biedt volgens de organisatie meer ruimte aan het bestaan van meerdere perspectieven naast elkaar.[2]

Lijst van sprekers[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]