Werk aan de Groeneweg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de Groeneweg
Werk aan de Groeneweg
Locatie Schalkwijk, Vlag van Nederland Nederland
Algemeen
Eigenaar Staatsbosbeheer
Huidige functie natuur, recreatie
Gebouwd in 1914
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  531640

Het Werk aan de Groeneweg is een Nederlandse stelling langs de Lek op het Eiland van Schalkwijk, nabij het dorp Schalkwijk. De stelling is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en gebouwd tijdens de mobilisatie van de Eerste Wereldoorlog.

Het Werk aan de Groeneweg ligt 1700 meter oostelijk van Fort Honswijk en moest een eventuele directe aanval uit het oosten weerstaan. De stelling bestond uit een aarden wal met loopgraven en grachten. Deze stelling liep vanaf de Achterdijk tot in de uiterwaarden van de Lek. Ook werden er schuilplaatsen gebouwd van gewapend beton.

In 1936 werden tien schuilplaatsen omgebouwd tot een kazemat. Tijdens de mobilisatie van de Tweede Wereldoorlog in 1939 en 1940 werd het Werk uitgebreid met tankversperringen, mitrailleuropstellingen en nieuwe schuilplaatsen.

Het terrein is gedeeltelijk geëgaliseerd. De tientallen groepsschuilplaatsen en kazematten zijn nog in het landschap te zien. Tussen en rond de kazematten staan hoogstamfruitbomen en struiken die voor een bijzonder decor zorgen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Werk aan de Groeneweg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.