West Schouwen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Westerlichttoren
Westerlichttoren
Westerlichttoren
Plaats Haamstede
Status actief
Opening 1837
Karakter Groep van 2 en 1 schittering(en) per 15 seconde
BA B0500
NGA 114-9576
Bouwwerk
Hoogte 53 m
Uitrusting
Lichtpatroon Fl(2+1) W 15s
Lichthoogte 58 m boven zeeniveau
Nominale dracht 30 zeemijl
Radar ja
Bemand incidenteel

De West Schouwen of Westerlichttoren is een bekende vuurtoren in Haamstede. De toren is ontworpen door L. Valk en gebouwd in 1837. Met zijn 53 meter hoogte (boven het maaiveld) en een lichthoogte van 58 meter boven zeeniveau, is de toren één van de hoogste vuurtorens van Nederland.

De basis van de toren wordt gevormd door ongeveer 2,5 meter dikke muren, die naar boven toe steeds dunner worden. Hij is beschilderd met een rode en een witte band die in een spiraal omhoog lopen. Een deels stenen en deels ijzeren trap van 226 treden voert naar de top. Bemand is deze toren niet meer. Het radarbeeld wordt doorgestuurd naar de Kustwachtpost Ouddorp. De vuurtoren is niet toegankelijk voor publiek.

Licht[bewerken]

De verlichting gaat, zoals reeds vele jaren automatisch aan en uit door middel van een lichtsensor. Aan het karakter van het licht (group flash 2+1) herkent de zeeman de vuurtoren. Het lenzenstelsel, wat voor het karakter zorgt, werd in 1953 geïnstalleerd. Nadat de lichtbron aanvankelijk een gloeilamp van 4200 watt was, is dit nu een gasontladingslamp met een vermogen van 2000 watt.

Trivia[bewerken]

  • Deze vuurtoren is vooral ook bekend door het feit dat graficus Oxenaar zijn beeltenis heeft gebruikt op het bankbiljet van 250 gulden, dat daardoor bekend werd als "de vuurtoren".
  • De vuurtoren is van 1996 tot 1997 gebruikt bij de vormgeving van de commerciële televisiezender TV10.

Zie ook[bewerken]