Westelijke blindmuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Westelijke blindmuis
IUCN-status: Onzeker[1] (2017)
Nannospalax leucodon.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Familie:Spalacidae
Geslacht:Nannospalax (Westelijke blindmuizen)
Soort
Nannospalax leucodon
Nordmann, 1840
Afbeeldingen Westelijke blindmuis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Westelijke blindmuis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De westelijke of kleine blindmuis (Nannospalax leucodon) is een soort blindmuis, een ondergronds levend knaagdier. De westelijke blindmuis komt voor in het zuidoosten van Europa.

Uiterlijk[bewerken]

De westelijke blindmuis lijkt veel op blindmuizen van het geslacht Spalax zoals de Balkanblindmuis, maar is kleiner en heeft in verhouding grotere oren. De soort is echter enkel met zekerheid te onderscheiden van deze blindmuizen door de aanwezigheid van twee kleine openingen in de achterzijde van de schedel. De westelijke blindmuis wordt 15 tot 27 centimeter lang en 140 tot 220 gram zwaar. De westelijke blindmuis heeft geen staart. Het dier is volledig blind.

Ecologie en gedrag[bewerken]

De westelijke blindmuis leeft solitair in ondergrondse gangen. Hij voedt zich met ondergrondse plantendelen, aangevuld met bladeren, stengels en vruchten. Voedsel wordt opgeslagen in het gangenstelsel. De paartijd valt van januari tot maart. De jongen worden na drie weken gespeend.

Deze blindmuis leeft in Zuidoost-Europa, van Joegoslavië en Hongarije tot Griekenland en Europees-Turkije, Moldavië en Zuidwest-Oekraïne. Hij komt voornamelijk voor in steppegebieden, maar is ook in andere open graslanden te vinden.

Taxonomie[bewerken]

Sommige auteurs rekenen deze soort wel tot het geslacht Spalax. Er zijn ook aanwijzingen dat deze soort een supersoort is, die bestaat uit verscheidene vormen.