Westhof Farm Cemetery

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Westhof Farm Cemetery
Overzicht met Cross of Sacrifice
Overzicht met Cross of Sacrifice
Bouwjaar 1917
Locatie Nieuwkerke, Vlag van België België
Totaal aantal slachtoffers 136
Ongeïdentificeerde slachtoffers 1
Type Militaire begraafplaats
Verantwoordelijke Commonwealth War Graves Commission
Ontwerper George Goldsmith

Westhof Farm Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen in het Belgische dorp Nieuwkerke, een deelgemeente van Heuvelland. De begraafplaats ligt 1,6 km ten zuidwesten van de markt van Nieuwkerke. Ze werd ontworpen door George Goldsmith en wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission. Het terrein is 535 m² groot en is omgeven door een beukenhaag. Er liggen 136 soldaten begraven, waarvan 1 niet geïdentificeerd kon worden.

Geschiedenis[bewerken]

Westhof Farm was een boerderij die door de Nieuw-Zeelandse Divisie als hoofdkwartier werd gebruikt in mei en juni 1917. De aanleg van de begraafplaats startte in mei 1917 en werd tot april 1918 gebruikt door gevechtseenheden en medische posten. Op 14 april 1918 werd het dorp na hevige gevechten tijdens het Duitse lenteoffensief veroverd op de 49th (West Riding) Division en de 33rd Division, maar op 2 september 1918 werd het heroverd door de 36th (Ulster) Division.

Bij de 136 militairen die er nu liggen zijn er 73 Britten, 43 Australiërs, 1 Canadees, 14 Nieuw-Zeelanders en 5 Duitsers (waarvan 1 niet geïdentificeerd kon worden). Zes militairen worden herdacht met Special Memorials[1] omdat hun graven vernield werden door artillerievuur en niet meer gelokaliseerd konden worden. De 5 Duitsers kwamen allemaal om tijdens de eerste dag van de Mijnenslag (7 juni 1917).

Graven[bewerken]

  • A.R. Backus, kapitein bij de Rifle Brigade en Norman John Browne luitenant bij de Australian Infantry werden onderscheiden met het Military Cross (MC).
  • de Britten William Henry Goodman en Charles Leyland en de Australiërs T. Veltman en Cedric Wyndham ontvingen de Military Medal (MM).
  • rifleman Thomas Donovan werd op 31 oktober 1917 wegens desertie terechtgesteld. Op 22 augustus 1917 deed hij voor de 4de keer een poging tot desertie. Hij was 20 jaar.[2]

In 2009 werd de begraafplaats als monument beschermd[3].

Externe links[bewerken]