Wetenschapsdynamica

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Wetenschapsdynamica, wetenschapsstudies of Science & Technology Studies is het vakgebied dat de ontwikkeling en maatschappelijke effecten van wetenschap bestudeert. Het vakgebied is ontstaan uit onder meer de wetenschapssociologie, wetenschapsgeschiedenis en wetenschapsfilosofie. Daarnaast heeft het raakvlakken met innovatiestudies en praktische initiatieven als technologisch aspectenonderzoek, waarmee de positieve en negatieve aspecten van wetenschap en technologie in kaart worden gebracht.

Onderwijs in het vak wordt aan vrijwel alle universiteiten in Nederland verzorgd onder uiteenlopende namen als Wetenschap & Samenleving, STS en wetenschapsstudies.

Onderzoek wordt aan verschillende universiteiten verricht, in Nederland onder meer aan de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit Twente, de Universiteit Utrecht, de Technische Universiteit Eindhoven, de Universiteit Leiden en de Universiteit Maastricht, en elders onder meer aan Massachusetts Institute of Technology, Universiteit van Californië - Berkeley en Harvard-universiteit.

Het onderzoek en onderwijs van promovendi wordt in Nederland gecoördineerd door de onderzoeksschool Wetenschap, Technologie en Moderne Cultuur. Praktisch gericht onderzoek wordt in Nederland uitgevoerd aan het Rathenau Instituut en gestimuleerd via onder meer het onderzoeksprogramma Maatschappelijke Verantwoord Innoveren van NWO.

Bekende Nederlandse beoefenaren van het vakgebied zijn of waren Arie Rip, Jacqueline Cramer, Annemarie Mol, Trudy Dehue, Gerard de Vries en Wiebe Bijker. Internationaal zijn onder meer Bruno Latour, Steven Shapin, Michel Callon en Sheila Jasanoff belangrijke namen.

Belangrijke instituties zijn de Europese organisatie EASST en het blad Science Technology & Human Values.

Icoontje WikiWoordenboek Zoek wetenschapsdynamica op in het WikiWoordenboek.