Wezuperbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Wezuperbrug
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wezuperbrug
Wezuperbrug
Situering
Provincie Vlag Drenthe Drenthe
Gemeente Vlag Coevorden Coevorden
Coördinaten 52° 52′ NB, 6° 45′ OL
Algemeen
Inwoners (1 december 2007) 175
Overig
Postcode 7853
Netnummer 0591
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Wezuperbrug is een dorp in de gemeente Coevorden, provincie Drenthe (Nederland). Het dorp is grotendeels gelegen aan de noordzijde van het Oranjekanaal, 3 kilometer ten westen van Schoonoord en het Ellertsveld. In dit dorp wonen ongeveer 200 inwoners, maar elk jaar verandert er behoorlijk wat aan het aantal inwoners. Anno 2008 wordt er weer gebouwd op een oud stuk land dat verkocht is aan de gemeente. Wezuperbrug beslaat een oppervlakte van 81 hectare.

Geschiedenis[bewerken]

Het dorp is ontstaan nadat er op deze plek een brug werd aangelegd over het Oranjekanaal. Hier ontstond ook een laad- en loskade, waarna zich de eerste bewoners vestigden.[1] In het loop der jaren zijn er steeds weer inwoners weggegaan en bij gekomen. Een groot deel van het dorp bestaat uit verschillende families; zo heb je van enkele families meerdere gezinnen er wonen. Naast de oudere huizen in het dorp zijn er ook de nieuwe huizen die in de nieuwbouwwijken van het dorp staan.

Trivia[bewerken]

  • In Wezuperbrug is het recreatiepark 't Kuierpadtien gelegen met een kunstskibaan. Het Kuierpadtien in Wezuperbrug heeft veel accommodatiemogelijkheden, men kan er zwemmen in en van de drie meren, een zwemvijver of een zwem- en kanovijver. Hier zit ook een grote glijbaan bij, en dan heb je nog het nieuwe meer waarvan de bestemming nog niet duidelijk is. Er is ook een binnen- en buitenbad; het binnenbad is relatief klein, het buitenbad is een stuk groter en daar zit een glijbaan bij. Er gaat ook verbouwd worden, onder andere de receptie wordt verplaatst.

Literatuurverwijzingen[bewerken]

  1. Foorthuis, W.R., Brood, P. (2002). Drenthe. Gids voor cultuur en landschap. Bedum: De Ploeg. ISBN 9052942420